Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10662/19080
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dc.contributor.authorCaballero, Daniel-
dc.contributor.authorGarcía Rodríguez, Pablo-
dc.contributor.authorCaro Lindo, Andrés-
dc.contributor.authorÁvila Vegas, María del Mar-
dc.contributor.authorTorres Muñoz, Juan Pedro-
dc.contributor.authorAntequera Rojas, María Teresa-
dc.contributor.authorPérez Palacios, María Trinidad-
dc.date.accessioned2024-01-02T13:18:22Z-
dc.date.available2024-01-02T13:18:22Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.issn0260-8774-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10662/19080-
dc.description.abstractThe objective of this study was to achieve an experimental protocol (EP) to determine quality characteristics of dry-cured loins non-destructively by using low-field (LF) Magnetic Resonance Imaging (MRI). The MRI procedure is composed of three main stages: MRI acquisition, MRI analysis (computer vision techniques) and data analysis (data mining methods). Two procedures have been implemented within a EP and validated with real samples from the meat industry (dry-cured loins, n = 100) by means of different quality measures. The validation results may indicate the use of both implemented procedures and the development of an EP to determine quality characteristics of loins by LF MRI-computer vision-data mining in a non-destructive way, with high accuracy and reducing the dispersion of the values. This brings the possibility of implementing this methodology in meat processing plants.es_ES
dc.description.abstractEl objetivo de este estudio fue lograr un protocolo experimental (PE) para determinar las características de calidad de lomos curados en seco de forma no destructiva mediante el uso de imágenes por resonancia magnética (IRM) de campo bajo (LF). El procedimiento de resonancia magnética se compone de tres etapas principales: adquisición de resonancia magnética, análisis de resonancia magnética (técnicas de visión por computadora) y análisis de datos (métodos de minería de datos). Se han implementado dos procedimientos dentro de un PE y validados con muestras reales de la industria cárnica (lomos curados, n = 100) mediante diferentes medidas de calidad. Los resultados de la validación pueden indicar el uso de los procedimientos implementados y el desarrollo de un EP para determinar las características de calidad de los lomos mediante extracción de datos de visión por computadora, resonancia magnética de LF, de manera no destructiva, con alta precisión y reduciendo la dispersión de los valores. Esto trae la posibilidad de implementar esta metodología en plantas procesadoras de carne.es_ES
dc.description.sponsorshipDaniel Caballero thanks the “Junta de Extremadura” for the postdoctoral grant (PO17017). The authors wish to acknowledge the funding received from the FEDER-MICCIN Infrastructure Research Project (UNEX-10-1E-402), Junta de Extremadura economic support for research group (GRU18138 and GRU18104) and for the Regional Government Board – Research Project (IB16089). We also wish to thank the Animal Source Foodstuffs Innovation Services (SiPA) (Cáceres, Spain) from the University of Extremadura.es_ES
dc.format.extent8 p.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfen_US
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherElsevieres_ES
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectProtocolo experimentales_ES
dc.subjectImagen de resonancia magnéticaes_ES
dc.subjectProcedimientos óptimoses_ES
dc.subjectLomos curadoses_ES
dc.subjectParámetros de calidades_ES
dc.subjectExperimental protocoles_ES
dc.subjectMagnetic resonance imaginges_ES
dc.subjectOptimum procedureses_ES
dc.subjectDry-cured loinses_ES
dc.subjectQuality parameterses_ES
dc.titleAn experimental protocol to determine quality parameters of dry-cured loins using low-field Magnetic Resonance Imaginges_ES
dc.typearticlees_ES
dc.description.versionpeerReviewedes_ES
europeana.typeTEXTen_US
dc.rights.accessRightsopenAccesses_ES
dc.subject.unesco2211.18 Resonancia Magnéticaes_ES
dc.subject.unesco3309 Tecnología de Los Alimentoses_ES
dc.subject.unesco3309.14 Elaboración de Alimentoses_ES
dc.subject.unesco3309.21 Alimentos Proteínicoses_ES
europeana.dataProviderUniversidad de Extremadura. Españaes_ES
dc.identifier.bibliographicCitationCaballero, D.; Rodríguez, Pablo G.; Caro,A.; Ávila, M.del M.; Torres, Juan P.; Antequera, T.; Pérez-Palacios, T. (2022). An experimental protocol to determine quality parameters of dry-cured loins using low-field Magnetic Resonance Imaging. Journal of Food Engineering, 313, 110750. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2021.110750es_ES
dc.type.versionpublishedVersiones_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Instituto de investigación de carne y productos cárnicos(IProCar)es_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Departamento de Ingeniería de Sistemas Informáticos y Telemáticoses_ES
dc.relation.publisherversionhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877421002764?via%3Dihubes_ES
dc.identifier.doi10.1016/j.jfoodeng.2021.110750-
dc.identifier.publicationtitleJournal of Food Engineeringes_ES
dc.identifier.publicationfirstpage110750-1es_ES
dc.identifier.publicationlastpage110750-8es_ES
dc.identifier.publicationvolume313es_ES
dc.identifier.orcid0000-0001-9730-8412es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-6367-2694es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-8717-442Xes_ES
dc.identifier.orcid0000-0001-6951-0015es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-0095-5785es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-2368-5167-
Colección:DISIT - Artículos
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