Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10662/19814
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dc.contributor.authorGalapero Arroyo, Javier-
dc.contributor.authorFernández Delgado, Sara-
dc.contributor.authorPérez Sánchez, Carlos Javier-
dc.contributor.authorCalle Alonso, Fernando-
dc.contributor.authorRey Pérez, Joaquín-
dc.contributor.authorGómez Nieto, Luis Carlos-
dc.date.accessioned2024-02-02T13:25:51Z-
dc.date.available2024-02-02T13:25:51Z-
dc.date.issued2016-03-
dc.identifier.issn0921-4488-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10662/19814-
dc.description.abstractA proposal is put forward to use Bayesian networks to identify risk factors for pulmonary consolidation. An experiment was conducted with 410 fattening lambs from five feedlots in Extremadura (southwestern Spain). Environmental conditions (temperature, relative humidity, and ammonia concentration) were recorded during the study period. In a microbiological study, Mycoplasma spp. and Pasteurellaceae were obtained by conventional culture and identified by nested polymerase chain reaction. After slaughter, lungs were collected and examined macro- and microscopically (histological type and pulmonary consolidation). To the best of the authors' knowledge, Bayesian networks have not before been used to relate the presence/absence of pulmonary consolidation to environmental conditions, Mycoplasma spp., Pasteurella spp., and histological changes. The results showed that the main factors causing ovine inflammatory respiratory processes and pulmonary consolidation were temperature, relative humidity, and Mycoplasma spp. Control of these factors may help reduce the incidence of pulmonary consolidation.es_ES
dc.description.abstractSe presenta una propuesta para utilizar redes bayesianas para identificar factores de riesgo de consolidación pulmonar. Se realizó un experimento con 410 corderos de engorde procedentes de cinco cebaderos de Extremadura (suroeste de España). Durante el período de estudio se registraron las condiciones ambientales (temperatura, humedad relativa y concentración de amoníaco). En un estudio microbiológico, Mycoplasma spp. y Pasteurellaceae se obtuvieron mediante cultivo convencional y se identificaron mediante reacción en cadena de la polimerasa anidada. Después del sacrificio, se recogieron los pulmones y se examinaron macro y microscópicamente (tipo histológico y consolidación pulmonar). Hasta donde saben los autores, las redes bayesianas no se habían utilizado antes para relacionar la presencia/ausencia de consolidación pulmonar con las condiciones ambientales, Mycoplasma spp., Pasteurella spp. y cambios histológicos. Los resultados mostraron que los principales factores causantes de procesos inflamatorios respiratorios y consolidación pulmonar en ovinos fueron la temperatura, la humedad relativa y Mycoplasma spp. El control de estos factores puede ayudar a reducir la incidencia de consolidación pulmonar.es_ES
dc.description.sponsorshipThis work was mainly supported by the Gobierno de Extremadura in the 2010 Call for Strategic Sectors Cooperation Projects between research groups and companies (Project PCE1007). It was partially supported by the Consejería de Economía y Competitividad (Projects MTM2011-28983-C03-02 and MTM2014-56949-C3-3-R), Gobierno de Extremadura (Projects GRU10142 and GR15106), and the European Union (European Regional Development Funds).es_ES
dc.format.extent8 p.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfen_US
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherElsevieres_ES
dc.subjectBayesian networkses_ES
dc.subjectRedes bayesianases_ES
dc.subjectOvine respiratory processeses_ES
dc.subjectProceso respiratorio ovinoes_ES
dc.subjectRisk factorses_ES
dc.subjectFactores de riesgoes_ES
dc.titleIdentifying risk factors for ovine respiratory processes by using Bayesian networkses_ES
dc.typepreprintes_ES
dc.description.versionpeerReviewedes_ES
europeana.typeTEXTen_US
dc.rights.accessRightsopenAccesses_ES
dc.subject.unesco3109 Ciencias Veterinariases_ES
dc.subject.unesco1209.03 Análisis de Datoses_ES
europeana.dataProviderUniversidad de Extremadura. Españaes_ES
dc.identifier.bibliographicCitationGALAPERO, J., FERNÁNDEZ, S., PÉREZ, C.J., CALLE-ALONSO, F., REY, J., GÓMEZ, L. (2016). Identifying risk factors for ovine respiratory processes by using Bayesian networks. Small Ruminant Research, 136, 113-120. ISSN 0921-4488. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2016.01.017.es_ES
dc.type.versionacceptedVersiones_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Departamento de Didáctica de las Ciencias Experimentales y Matemáticases_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Departamento de Sanidad Animales_ES
dc.relation.publisherversionhttps://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2016.01.017es_ES
dc.identifier.publicationtitleSmall Ruminant Researches_ES
dc.identifier.publicationfirstpage113es_ES
dc.identifier.publicationlastpage120es_ES
dc.identifier.publicationvolume136es_ES
dc.identifier.orcid0000-0003-2334-2321es_ES
dc.identifier.orcid0000-0001-6377-7405es_ES
dc.identifier.orcid0000-0001-6385-9080es_ES
dc.identifier.orcid0000-0001-6425-4673es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-7244-9005es_ES
Colección:DDCEM - Artículos

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