Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10662/20475
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dc.contributor.authorDelgado Adámez, Jonathan-
dc.contributor.authorTerrón Sánchez, María Pilar-
dc.contributor.authorGarrido Álvarez, María-
dc.contributor.authorBarriga Ibars, Carmen-
dc.contributor.authorParedes Royano, Sergio Damián-
dc.contributor.authorEspino Palma, Javier-
dc.contributor.authorRodríguez Moratinos, Ana Beatriz-
dc.date.accessioned2024-02-08T16:41:00Z-
dc.date.available2024-02-08T16:41:00Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifier.issn1096-620Xes_ES
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10662/20475-
dc.description.abstractA chronic subclinical inflammatory status that coexists with immune dysfunction is commonly found in the elderly population. Consumption of foods rich in antioxidants (e.g., cherries) is an attractive strategy to reduce risk from chronic diseases. Based on previous studies showing the antioxidant effect of a Jerte Valley cherry derivative product in humans, the objective of this work was to evaluate the effect of the intake of a Jerte Valley cherry-based beverage on inflammatory load in both young and old ringdoves (Streptopelia risoria). To this purpose, circulating levels of pro-inflammatory and anti-inflammatory cytokines as well as serum levels of different acute-phase proteins were measured before and after a 10-day treatment with the Jerte Valley cherry-based beverage. Thus, the 10-day treatment with the cherry-based beverage modulated the balance of pro- and anti-inflammatory cytokines in both young and old ringdoves by down-regulating the levels of pro-inflammatory cytokines (interleukin [IL]-1β, tumor necrosis factor-α, and interferon-γ) and up-regulating the levels of anti-inflammatory cytokines (IL-4, IL-2, and IL-10). Moreover, the 10-day treatment with the Jerte Valley cherry-based product reduced the levels of several proteins involved in acute-phase responses, such as C-reactive protein, haptoglobin, α2-macroglobulin, and serum amyloid P component. On the other hand, old birds showed imbalanced levels of inflammatory markers toward a pro-inflammatory status, thereby underlining the fact that aging is usually accompanied by systemic inflammation and inflammation-related chronic diseases. To sum up, the data suggest a potential health benefit by consuming the cherry-based beverage, especially in aged populations, through their anti-inflammatory properties.es_ES
dc.description.abstractEn la población anciana es frecuente un estado inflamatorio subclínico crónico que coexiste con una disfunción inmunitaria. El consumo de alimentos ricos en antioxidantes (por ejemplo, cerezas) es una estrategia atractiva para reducir el riesgo de enfermedades crónicas. Basándonos en estudios previos que muestran el efecto antioxidante de un producto derivado de la cereza del Valle del Jerte en humanos, el objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de la ingesta de una bebida a base de cereza del Valle del Jerte sobre la carga inflamatoria en tórtolas jóvenes y ancianas (Streptopelia risoria). Para ello, se midieron los niveles circulantes de citoquinas proinflamatorias y antiinflamatorias, así como los niveles séricos de diferentes proteínas de fase aguda, antes y después de un tratamiento de 10 días con la bebida a base de cerezas del Valle del Jerte. Así pues, el tratamiento de 10 días con la bebida a base de cerezas moduló el equilibrio de citoquinas pro y antiinflamatorias tanto en las tórtolas jóvenes como en las viejas, disminuyendo los niveles de citoquinas proinflamatorias (interleucina [IL]-1β, factor de necrosis tumoral-α e interferón-γ) y aumentando los niveles de citoquinas antiinflamatorias (IL-4, IL-2 e IL-10). Además, el tratamiento de 10 días con el producto a base de cerezas del Valle del Jerte redujo los niveles de varias proteínas implicadas en las respuestas de fase aguda, como la proteína C reactiva, la haptoglobina, la α2-macroglobulina y el componente P amiloide sérico. Por otro lado, las aves viejas mostraron niveles desequilibrados de marcadores inflamatorios hacia un estado proinflamatorio, subrayando así el hecho de que el envejecimiento suele ir acompañado de inflamación sistémica y enfermedades crónicas relacionadas con la inflamación. En resumen, los datos sugieren un beneficio potencial para la salud por el consumo de la bebida a base de cerezas, especialmente en poblaciones envejecidas, a través de sus propiedades antiinflamatorias.es_ES
dc.description.sponsorshipThis research was supported by a UEx grant (Plan de Iniciacion a la Investigación, Acción VII 18L202). M.G. is the recipient of a grant from UEx (Plan de Iniciación a la Investigación, Acción II no. 1059). J.E. is the recipient of a grant from the Ministerio de Education (AP2009-0753). S.D.P. is the recipient of a grant from the Consejería de Economía, Comercio e Innovación–Fondo Social Europeo ( Junta de Extremadura, REI09009).es_ES
dc.format.extent6 p.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfen_US
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherMary Ann Liebertes_ES
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectCytokinees_ES
dc.subjectCitoquinaes_ES
dc.subjectInflammationes_ES
dc.subjectInflamaciónes_ES
dc.subjectSweet cherryes_ES
dc.subjectCereza dulcees_ES
dc.titleSystemic Inflammatory Load in Young and Old Ringdoves Is Modulated by Consumption of a Jerte Valley Cherry-Based Productes_ES
dc.typearticlees_ES
dc.description.versionpeerReviewedes_ES
europeana.typeTEXTen_US
dc.rights.accessRightsopenAccesses_ES
dc.subject.unesco2407 Biología Celulares_ES
europeana.dataProviderUniversidad de Extremadura. Españaes_ES
dc.identifier.bibliographicCitationDelgado, J., Terrón, M.delP., Garrido, M., Barriga, C., Paredes, S. D., Espino, J., & Rodríguez, A. B. (2012). Systemic inflammatory load in young and old ringdoves is modulated by consumption of a Jerte Valley cherry-based product. Journal of medicinal food, 15(8), 707–712. https://doi.org/10.1089/jmf.2011.0233es_ES
dc.type.versionpublishedVersiones_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Departamento de Fisiologíaes_ES
dc.relation.publisherversionhttps://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2011.0233es_ES
dc.relation.publisherversionhttps://doi.org/10.1089/jmf.2011.0233es_ES
dc.identifier.doi10.1089/jmf.2011.0233-
dc.identifier.publicationtitleJournal of Medicinal Foodes_ES
dc.identifier.publicationissue8es_ES
dc.identifier.publicationfirstpage707es_ES
dc.identifier.publicationlastpage712es_ES
dc.identifier.publicationvolume15es_ES
dc.identifier.e-issn1557-7600-
dc.identifier.orcid0000-0002-6987-1950es_ES
dc.identifier.orcid0000-0003-3481-9623es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-1060-8277es_ES
dc.identifier.orcid0000-0003-4868-6390es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-8549-9343es_ES
dc.identifier.orcid0000-0001-6063-0504es_ES
Colección:DFSIO - Artículos

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