Caracterización de levaduras de interés en jamón ibérico mediante técnicas de ácidos nucléicos

DSpace/Manakin Repository

español português english

Caracterización de levaduras de interés en jamón ibérico mediante técnicas de ácidos nucléicos

Show full item record

Title: Caracterización de levaduras de interés en jamón ibérico mediante técnicas de ácidos nucléicos
Author: Andrade Gracia, María Jesús
Abstract: El uso combinado del análisis de restricción del ADN mitocondrial y del RAPD-PCR permite diferenciar levaduras de jamón ibérico con alta producción de compuestos volátiles implicados en el aroma a curado. En la especie Debaryomyces hansenii se detectan los biotipos más productores, los cuales han sido seleccionados como cultivos iniciadores. Se han encontrado biotipos de levaduras exclusivos de lugar y etapa de maduración.The combined use of mitochondrial DNA restriction analysis and RAPDPCR allows to differentiate yeasts from Iberian dry-cured ham with high production of volatile compounds involved in flavour development. Yeast biotypes with the greatest production, belonged to Debaryomyces hansenii, have been selected as starter cultures. Several biotypes were associated to specific geographic areas and stages of Iberian dry-cured ham ripening.
URI: http://hdl.handle.net/10662/375
Date: 2009


Files in this item

Files Size Format View
TDUEX_9788477238843.pdf 3.078Mb PDF Thumbnail

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Creative Commons Attribution- NonCommercial-NoDerivs 3.0 License Except where otherwise noted, this item's license is described as Creative Commons Attribution- NonCommercial-NoDerivs 3.0 License

Search DSpace


Browse

My Account

Statistics

Help

Redes sociales