Computer-aided design of active packaging/food system for extended shelf life

DSpace/Manakin Repository

español português english

Computer-aided design of active packaging/food system for extended shelf life

Show simple item record

dc.contributor.author García, Míriam R.
dc.contributor.author Mauricio Iglesias, Miguel
dc.date.accessioned 2019-01-18T10:59:05Z
dc.date.available 2019-01-18T10:59:05Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.isbn 978-84-09-044460-3
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10662/8531
dc.description Comunicación presentada a las XXXIX Jornadas de Automática, celebradas en Badajoz del 5 al 7 de Septiembre de 2018 y organizada por la Universidad de Extremadura es_ES
dc.description.abstract Common dynamic models of active packaging are focused on the mass transfer of the antimicrobial agents. Nevertheless, the interaction of the antimicrobial agent with the food microorganisms is usually neglected, despite being critical to optimize the food safety and quality. In this work, we propose a dynamic model simulating the dynamics of carvacrol and its inhibition by Listeria monocytogenes in an active packaging system. Carvacrol is an antimicrobial agent allowed as a food additive and Listeria monocytogenes is the major psychrotrophic pathogen in food. The model can be exploited to study different aspects of the food quality and safety, such for example the maximum load of Listeria before packaging and the concentration of carvacrol to guarantee food quality and safety standards. es_ES
dc.description.abstract Los modelos dinámicos comunes de envasado activo se centran en la transferencia masiva de los agentes antimicrobianos. Sin embargo, la interacción del agente antimicrobiano con los microorganismos de los alimentos suele descuidarse, a pesar de ser crítica para optimizar la seguridad y la calidad de los alimentos. En este trabajo, proponemos un modelo dinámico que simula la dinámica del carvacrol y su inhibición por Listeria monocytogenes en un sistema de empaquetado activo. El carvacrol es un agente antimicrobiano permitido como aditivo alimentario y Listeria monocytogenes es el principal patógeno psicotrófico en los alimentos. El modelo puede ser explotado para estudiar diferentes aspectos de la calidad y seguridad de los alimentos, como por ejemplo la carga máxima de Listeria antes del envasado y la concentración de carvacrol para garantizar los estándares de calidad y seguridad de los alimentos. es_ES
dc.description.sponsorship Gobierno español (MINECO) y el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER). Proyecto “RESISTENCIA" (DPI2014-54085-JIN). FEDER (UE). Alianza estratégica CRETUS (AGRUP2015 / 02) es_ES
dc.format.extent 6 p. es_ES
dc.format.mimetype application/pdf en_US
dc.language.iso eng es_ES
dc.publisher Universidad de Extremadura es_ES
dc.relation.ispartof Actas de las XXXIX Jornadas de Automática, Badajoz, 5-7 de Septiembre de 2018 es_ES
dc.rights Attribution-NonCommercial 4.0 International *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ *
dc.subject Active packaging es_ES
dc.subject Predictive microbiology es_ES
dc.subject Carvacrol inhibition es_ES
dc.subject Listeria monocytogenes es_ES
dc.subject Optimal design es_ES
dc.subject Envasado activo es_ES
dc.subject Microbiología predictiva es_ES
dc.subject Inhibición de Carvacrol es_ES
dc.subject Listeria monocytogenes es_ES
dc.subject Diseño óptimo es_ES
dc.title Computer-aided design of active packaging/food system for extended shelf life es_ES
dc.title.alternative Diseño asistido por computadora de empaque activo / sistema de alimentos para una vida útil más larga es_ES
dc.type conferenceObject es_ES
dc.description.version peerReviewed es_ES
europeana.type TEXT en_US
dc.rights.accessRights openAccess es_ES
dc.subject.unesco 1203.26 Simulación es_ES
dc.subject.unesco 3309.13 Conservación de Alimentos es_ES
dc.subject.unesco 3308.09 Ingeniería Sanitaria es_ES
europeana.dataProvider Universidad de Extremadura. España es_ES
dc.identifier.bibliographicCitation García, M.R. and Mauricio Iglesias, M. 2018. Computer-aided design of active packaging/food system for extended shelf life. En: I. Tejado Balsera, E. Pérez Hernández, A.J. Calderón Godoy, I. González Pérez, P. Merchán García, J. Lozano Rogado, S. Salamanca Miño y B.M. Vinagre Jara (eds.) Actas de las XXXIX Jornadas de Automática, Badajoz, 5-7 de Septiembre de 2018. Badajoz: Universidad de Extremadura, pp. 651-656. ISBN 978-84-09-044460-3 es_ES
dc.type.version publishedVersion es_ES
dc.contributor.affiliation Instituto de Investigaciones Marinas, CSIC es_ES
dc.contributor.affiliation Universidad de Santiago de Compostela


Files in this item

Files Size Format View
978-84-09-04460-3_651.pdf 372.9Kb PDF View  Thumbnail

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial 4.0 International Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial 4.0 International

Search DSpace


Browse

My Account

Statistics

Help

Redes sociales