Are quality regulations displacing PDOs? A choice experiment study on Iberian meat products in Spain

DSpace/Manakin Repository

español português english

Are quality regulations displacing PDOs? A choice experiment study on Iberian meat products in Spain

Show full item record

Title: Are quality regulations displacing PDOs? A choice experiment study on Iberian meat products in Spain
Author: Sahelices Garrido-Lestache, Ana; Mesías Díaz, Francisco Javier; Escribano Sánchez, Miguel; Gaspar García, Paula; Elghannam, Ahmed
Abstract: La publicación de la legislación española sobre normas de calidad que regula los productos cárnicos de cerdos ibéricos ha supuesto la certificación obligatoria del sistema de producción, piensos y raza en el sector porcino. El estándar está diseñado para garantizar la calidad del producto final, evitando los fraudes que pueden haberse producido anteriormente, aprovechando la heterogeneidad del producto. Tradicionalmente, las etiquetas de Denominación de Origen Protegida ofrecían la garantía y seguridad del consumidor, pero esta función ha sido asumida en gran medida por los Estándares de Calidad. En este contexto, es necesario estudiar el conocimiento de los consumidores y la valoración de estos dos indicadores de calidad. Se ha observado que, aunque los DOP son más conocidos que los estándares de calidad, los consumidores están dispuestos a pagar solo una pequeña prima por los productos ibéricos con un DOP. Por lo tanto, las PDO deben reorientarse para proporcionar un valor agregado al producto.The publication of the Spanish Quality Standards legislation regulating meat products from Iberian pigs has meant the obligatory certification of the system of production, feed, and breed in the Iberian pig sector. The Standard is designed to ensure the quality of the final product, avoiding the frauds that may have occurred previously taking advantage of the heterogeneity of the product. Traditionally, the Protected Designation of Origin labels offered the consumer guarantee and security, but this role has largely been taken over by the Quality Standards. In this context, there is a need to study consumers’ knowledge and valuation of these two quality indicators. It has been observed that, although PDOs are better known than the Quality Standards, consumers are willing to pay only a small premium for Iberian products with a PDO. Hence, PDOs need to be reoriented so as to provide added value to the product.
URI: http://hdl.handle.net/10662/8735
Date: 2017


Files in this item

Files Size Format View
1828051X_2016_1266704.pdf 465.1Kb PDF Thumbnail

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Attribution 4.0 International Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution 4.0 International

Search DSpace


Browse

My Account

Statistics

Help

Redes sociales