Evaluation of the dietary intake of cadmium, lead and mercury and its relationship with bone health among postmenopausal women in Spain

DSpace/Manakin Repository

español português english

Evaluation of the dietary intake of cadmium, lead and mercury and its relationship with bone health among postmenopausal women in Spain

Show full item record

Title: Evaluation of the dietary intake of cadmium, lead and mercury and its relationship with bone health among postmenopausal women in Spain
Author: Puerto Parejo, Luis Manuel; Aliaga Vera, Ignacio Joaquín; Canal Macías, María Luz; Leal Hernández, Olga; Roncero Martín, Raúl; Rico Martín, Sergio; Morán García, José María
Abstract: ANTECEDENTES: Los metales pesados, como el plomo, el cadmio y el mercurio, se absorben a través de fuentes de alimentos contaminados y agua. Pocos estudios han investigado hasta qué punto los metales pesados de la dieta están asociados con una baja densidad mineral ósea. OBJETIVOS: Nuestro objetivo fue caracterizar la ingesta alimentaria de metales pesados, plomo, cadmio y mercurio entre mujeres posmenopáusicas sanas y no fumadoras en España. Además, buscamos establecer una relación supuesta entre la salud ósea y la ingesta de estos metales pesados en esta población. Diseño del estudio: La ingesta diaria de los metales pesados considerados para los diferentes grupos de alimentos se calculó tomando en cuenta el contenido y el consumo de alimentos en 281 mujeres posmenopáusicas. Las mediciones óseas se realizaron utilizando un ultrasonido óseo cuantitativo (QUS), una absorciometría de rayos X de energía dual (DXA) y una tomografía computada cuantitativa periférica (pQCT). RESULTADOS: El promedio estimado de exposición a cadmio en la dieta entre las 281 mujeres estudiadas fue de 29.87 μg / día (20.41–41.04) y 3.03 μg / kg de peso corporal (b.w .; 2.17–4.40). La exposición al plomo en la dieta fue de 46.24 μg / día (38.11–54.77) y 4.87 μg / kg b.w. (4.00–6.14). La exposición estimada al mercurio en la dieta fue de 11.64 μg / día y 1.19 μg / kg b.w. (0.82–1.76). Los participantes se clasificaron según su ingesta de metales pesados (por encima o por debajo de las medianas respectivas). Después de un ajuste adicional para los factores de confusión potenciales, no se encontraron diferencias significativas en todos los parámetros medidos (p> 0.05). CONCLUSIONES: No encontramos asociaciones entre la salud ósea y la ingesta dietética de tres metales pesados en mujeres posmenopáusicas. La ingesta dietética de los metales pesados medidos estuvo dentro de los valores recomendados.BACKGROUND: Heavy metals, such as lead, cadmium, and mercury, are absorbed through contaminated food sources and water. Few studies have investigated the extent to which dietary heavy metals are associated with low bone mineral density. AIMS: We aimed to characterize the dietary intake of the heavy metals lead, cadmium and mercury among healthy, non-smoking postmenopausal women in Spain. Furthermore, we sought to establish a putative relationship between bone health and the intake of these heavy metals in this population. STUDY DESIGN: The daily intake of the heavy metals considered for the different food groups was calculated by accounting for food content and consumption in 281 postmenopausal women. Bone measurements were performed using a Quantitative Bone Ultrasound (QUS), a Dual-Energy X-ray Absorptiometry (DXA) and a Peripheral Quantitative Computed Tomography (pQCT). RESULTS: The average estimated dietary cadmium exposure among the 281 women studied was 29.87 μg/day (20.41–41.04) and 3.03 μg/kg body weight (b.w.; 2.17–4.40). Dietary lead exposure was 46.24 μg/day (38.11–54.77) and 4.87 μg/kg b.w. (4.00–6.14). The estimated dietary mercury exposure was 11.64 μg/day and 1.19 μg/kg b.w. (0.82–1.76). Participants were classified according to their heavy metal intake (above or below the respective medians). After further adjustment for potential confounding factors, no significant differences were found in all the measured parameters (p > 0.05). CONCLUSIONS: We did not find associations between bone health and the dietary intake of three heavy metals in postmenopausal women. Dietary intake of the measured heavy metals were within the recommended values.
URI: http://hdl.handle.net/10662/8751
Date: 2017


Files in this item

Files Size Format View
ijerph14060564.pdf 631.1Kb PDF View  Thumbnail

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Attribution 4.0 International Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution 4.0 International

Search DSpace


Browse

My Account

Statistics

Help

Redes sociales