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dc.contributor.authorMartín Vertedor, Daniel-
dc.contributor.authorGarrido Álvarez, María-
dc.contributor.authorPariente Llanos, José Antonio-
dc.contributor.authorEspino Palma, Javier-
dc.contributor.authorDelgado Adámez, Jonathan-
dc.date.accessioned2024-02-08T16:28:41Z-
dc.date.available2024-02-08T16:28:41Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.issn0951-418Xes_ES
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10662/20474-
dc.descriptionVersión aceptada del trabajo publicado en: Phytotherapy Research, 30 (7), 1172-1179es_ES
dc.description.abstractOlive leaves are an important low-cost source of bioactive compounds. The present study aimed to examine the effect of in vitro digestibility of an olive leaf aqueous extract so as to prove the availability of its phenolic compounds as well as its antioxidant, antimicrobial, and anticancer activity after a simulated digestion process. The total phenolic content was significantly higher in the pure lyophilized extract. Phenolic compounds, however, decreased by 60% and 90% in simulated gastric fluid (SGF) and simulated intestinal fluid (SIF), respectively. Regarding antioxidant activity, it was reduced by 10% and 50% after gastric and intestinal digestion, respectively; despite this fact, high antioxidant capacity was found in both SGF and SIF. Moreover, the olive leaf extract showed an unusual combined antimicrobial action at low concentration, which suggested their great potential as nutraceuticals, particularly as a source of phenolic compounds. Finally, olive leaf extracts produced a general dose-dependent cytotoxic effect against U937 cells. To sum up, these findings suggest that the olive leaf aqueous extract maintains its beneficial properties after a simulated digestion process, and therefore its regular consumption could be helpful in the management and the prevention of oxidative stress-related chronic disease, bacterial infection, or even cancer.es_ES
dc.description.abstractLas hojas de olivo son una importante fuente de bajo coste de compuestos bioactivos. El presente estudio pretendía examinar el efecto de la digestibilidad in vitro de un extracto acuoso de hoja de olivo para comprobar la disponibilidad de sus compuestos fenólicos, así como su actividad antioxidante, antimicrobiana y anticancerígena tras un proceso de digestión simulado. El contenido fenólico total fue significativamente mayor en el extracto liofilizado puro. Sin embargo, los compuestos fenólicos disminuyeron en un 60% y un 90% en el líquido gástrico simulado (FGS) y en el líquido intestinal simulado (LIS), respectivamente. En cuanto a la actividad antioxidante, se redujo en un 10% y un 50% tras la digestión gástrica e intestinal, respectivamente; a pesar de ello, se encontró una elevada capacidad antioxidante tanto en el FGS como en el LIS. Además, el extracto de hoja de olivo mostró una inusual acción antimicrobiana combinada a baja concentración, lo que sugirió su gran potencial como nutracéuticos, en particular como fuente de compuestos fenólicos. Por último, los extractos de hoja de olivo produjeron un efecto citotóxico general dependiente de la dosis contra las células U937. En resumen, estos hallazgos sugieren que el extracto acuoso de hoja de olivo mantiene sus propiedades beneficiosas tras un proceso de digestión simulado, por lo que su consumo regular podría ser útil en la gestión y la prevención de enfermedades crónicas relacionadas con el estrés oxidativo, la infección bacteriana o incluso el cáncer.es_ES
dc.description.sponsorshipFinanced by European Regional Development Funds (ERDF). This study has been carried out with financial support from Government of Extremadura (project 6/12). J. Espino and M. Garrido hold a research post-doctoral fellowship from Government of Extremadura (jointly financed by the European Regional Development Fund (ERDF); ref. PO14011 and PO14013, respectively)es_ES
dc.format.extent8 p.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfen_US
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherWileyes_ES
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectOlive leafes_ES
dc.subjectHoja de olivoes_ES
dc.subjectPhenolic compoundes_ES
dc.subjectCompuesto fenólicoes_ES
dc.subjectAnticancer activityes_ES
dc.subjectActividad anticancerígenaes_ES
dc.titleBioavailability of Bioactive Molecules from Olive Leaf Extracts and its Functional Valuees_ES
dc.typearticlees_ES
dc.description.versionpeerReviewedes_ES
europeana.typeTEXTen_US
dc.rights.accessRightsclosedAccesses_ES
dc.subject.unesco2407 Biología Celulares_ES
europeana.dataProviderUniversidad de Extremadura. Españaes_ES
dc.type.versionAcceptedVersiones_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Departamento de Fisiologíaes_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Grupo de Investigación en Neuroinmunofisiología y Crononutriciónes_ES
dc.contributor.affiliationJunta de Extremadura. Instituto Tecnológico Agroalimentarioes_ES
dc.relation.publisherversionhttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/ptr.5625es_ES
dc.relation.publisherversionhttps://doi.org/10.1002/ptr.5625es_ES
dc.identifier.doi10.1002/ptr.5625-
dc.identifier.publicationtitlePhytotherapy Researches_ES
dc.identifier.e-issn1099-1573es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-6987-1950es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-8134-0618es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-9094-9943es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-8549-9343es_ES
dc.identifier.orcid0000-0003-3481-9623es_ES
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