Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10662/22759
Títulos: Investigations into the seasonal presence of "Mycoplasma" species in fattening lambs
Autores/as: Fernández Delgado, Sara
Galapero Arroyo, Javier
Rey Pérez, Joaquín
Pérez Sánchez, Carlos Javier
Ramos Cantariño, Alfonso
Rosales, Rubén
Ayling, Roger D
Alonso Rodríguez, Juan Manuel
Gómez Gordo, Luis Jesús
Palabras clave: Mycoplasma ovipneumoniae;Mycoplasma arginini;Respiratory disease;Environmental temperature;Relative humidity;Micoplasmas;Enfermedad respiratoria;Neumonía;Cordero;Factores ambientales;Temperatura y humedad;Estacionalidad;Ovino;Cebo
Fecha de publicación: 2016
Resumen: The presence of infection with Mycoplasma species in association with lung consolidation, environmental temperature and relative humidity was investigated in 410 clinically healthy fattening lambs from five different feedlots in Extremadura (southwestern Spain). Isolates of Mycoplasma species were obtained (n = 117), including Mycoplasma ovipneumoniae (n = 18) and Mycoplasma arginini (n = 99). Two seasonal periods were identified. The first period, which included February, March, September, October, and November, had an average temperature of 17.5 ± 4.7 °C and a relative humidity of 61.3 ± 15.8%. The second seasonal period, which included the months from April to August, had an average temperature of 22.9 ± 5.5 °C and a relative humidity of 48.4 ± 10.7%. Most Mycoplasma species were isolated from the second seasonal period, indicating that higher temperatures and lower relative humidity favour the presence of Mycoplasma species. M. arginini was also associated with lung consolidation.
Se investigó la presencia de infección por especies de Mycoplasma en asociación con la consolidación pulmonar, la temperatura ambiental y la humedad relativa en 410 corderos de engorde clínicamente sanos de cinco cebaderos diferentes en Extremadura (suroeste de España). Se obtuvieron aislados de especies de Mycoplasma (n = 117), incluidos Mycoplasma ovipneumoniae (n = 18) y Mycoplasma arginini (n = 99). Se identificaron dos períodos estacionales. El primer período, que comprendió febrero, marzo, septiembre, octubre y noviembre, tuvo una temperatura media de 17,5 ± 4,7 °C y una humedad relativa de 61,3 ± 15,8%. El segundo período estacional, que comprendió los meses de abril a agosto, tuvo una temperatura media de 22,9 ± 5,5 °C y una humedad relativa de 48,4 ± 10,7%. La mayoría de las especies de Mycoplasma se aislaron en el segundo período estacional, lo que indica que las temperaturas más altas y la humedad relativa más baja favorecen la presencia de especies de Mycoplasma. M. arginini también fue asociado con la consolidación pulmonar.
Descripción: Publicado en: Veterinary JournalVolume 212, Pages 80 - 821 June 2016. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090023316300284
URI: http://hdl.handle.net/10662/22759
ISSN: 1090-0233
DOI: 10.1016/j.tvjl.2016.04.006
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