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dc.contributor.authorEspino Palma, Javier-
dc.contributor.authorGonzález Gómez, David-
dc.contributor.authorMoreno Cardona, Daniel-
dc.contributor.authorFernández León, María Fernanda-
dc.contributor.authorRodríguez Moratinos, Ana Beatriz-
dc.contributor.authorPariente Llanos, José Antonio-
dc.contributor.authorDelgado Adámez, Jonathan-
dc.date.accessioned2024-02-06T13:17:30Z-
dc.date.available2024-02-06T13:17:30Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.issn2042-6496es_ES
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10662/20071-
dc.description.abstractAlthough grape seed extract (GSE) has proven to be effective against various cancers, few studies have investigated the effects of GSE on human leukemia. In this study, we analysed the mechanisms involved in the apoptotic effects induced by GSE on human promyelocytic leukemia HL-60 cells. Thus, GSE treatment succeeded in activating caspase-3 (P < 0.05), the activation being dose-dependent and time-dependent. Activation of caspase-3 induced by GSE was accompanied by mitochondrial membrane depolarization (P < 0.05). Moreover, disruption of mitochondrial integrity caused by GSE treatment subsequently led to activation of caspase-9 (P < 0.05), and also produced a slight increase in ROS levels (P < 0.05). Cytotoxic effects elicited by GSE treatment ultimately resulted in extensive S-phase arrest (P < 0.05) and a substantial increase in the intrinsic rate of apoptosis (P < 0.05). Our findings suggest that the GSE induces apoptotic cell death and cell growth inhibition in human leukemic HL-60 cells, which seems to be dependent on mitochondrial damage. Therefore, the GSE obtained from Tempranillo cultivars could be an effective approach to restrain uncontrolled cell proliferation and survival in leukemia cells.es_ES
dc.description.abstractAunque el extracto de semilla de uva (GSE) ha demostrado ser eficaz contra varios cánceres, pocos estudios han investigado los efectos de GSE en la leucemia humana. En este estudio se analizaron los mecanismos involucrados en los efectos apoptóticos inducidos por la GSE en células de leucemia promielocítica humana HL-60. Por lo tanto, el tratamiento con GSE logró activar la caspasa-3 (P < 0,05), siendo la activación dependiente de la dosis y del tiempo. La activación de caspasa-3 inducida por GSE se acompañó de despolarización de la membrana mitocondrial (P < 0,05). Además, la alteración de la integridad mitocondrial causada por el tratamiento con GSE condujo posteriormente a la activación de caspasa-9 (P < 0,05), y también produjo un ligero aumento en los niveles de ERO (P < 0,05). Los efectos citotóxicos inducidos por el tratamiento con GSE finalmente dieron lugar a una detención extensa de la fase S (P < 0,05) y un aumento sustancial de la tasa intrínseca de apoptosis (P < 0,05). Nuestros hallazgos sugieren que la GSE induce la muerte celular apoptótica y la inhibición del crecimiento celular en células leucémicas humanas HL-60, lo que parece depender del daño mitocondrial. Por lo tanto, la GSE obtenida de cultivares de Tempranillo podría ser un enfoque efectivo para contener la proliferación celular incontrolada y la supervivencia en células leucémicas.es_ES
dc.description.sponsorshipThis work was supported by MICINN-FEDER (BFU2010-15049). J. Espino holds a research grant from “Ministerio de Educación, Cultura y Deporte” (AP2009-0753). The authors also appreciate the technical and human support provided by Facility of Bioscience Applied Techniques of SAIUEx (financed by UEX, Junta de Extremadura, MICINN, FEDER and FSE).es_ES
dc.format.extent8 p.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfen_US
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherRoyal Society of Chemistryes_ES
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectExtracto de semilla de uvaes_ES
dc.subjectGrape seed extractes_ES
dc.subjectAntioxidantees_ES
dc.subjectAntioxidantes_ES
dc.subjectApoptosises_ES
dc.subjectApoptosises_ES
dc.titleTempranillo-derived grape seed extract induces apoptotic cell death and cell growth arrest in human promyelocytic leukemia HL 60 cellses_ES
dc.typearticlees_ES
dc.description.versionpeerReviewedes_ES
europeana.typeTEXTen_US
dc.rights.accessRightsclosedAccesses_ES
dc.subject.unesco2407 Biología Celulares_ES
europeana.dataProviderUniversidad de Extremadura. Españaes_ES
dc.identifier.bibliographicCitationEspino J, González-Gómez D, Moreno D, et al. Tempranillo-derived grape seed extract induces apoptotic cell death and cell growth arrest in human promyelocytic leukemia HL-60 cells. Food Funct. 2013;4(12):1759-1766. doi:10.1039/c3fo60267bes_ES
dc.type.versionpublishedVersiones_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Departamento de Fisiologíaes_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Grupo de Investigación en Neuroinmunofisiología y Crononutriciónes_ES
dc.contributor.affiliationJunta de Extremadura. Instituto Tecnológico Agroalimentarioes_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad Nacional de Educación a Distancia (España). Departamento de Ciencias Analíticases_ES
dc.relation.publisherversionhttps://doi.org/10.1039/c3fo60267bes_ES
dc.relation.publisherversionhttps://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2013/fo/c3fo60267bes_ES
dc.identifier.doi10.1039/c3fo60267b-
dc.identifier.publicationtitleFood and Functiones_ES
dc.identifier.publicationfirstpage1759es_ES
dc.identifier.publicationlastpage1766es_ES
dc.identifier.publicationvolume4es_ES
dc.identifier.e-issn2042-650Xes_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-8549-9343es_ES
dc.identifier.orcid0000-0001-6063-0504es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-9094-9943es_ES
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