Evaluation of agronomic and fruit quality traits of fig tree varieties (Ficus carica L.) grown in Mediterranean conditions

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Evaluation of agronomic and fruit quality traits of fig tree varieties (Ficus carica L.) grown in Mediterranean conditions

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Title: Evaluation of agronomic and fruit quality traits of fig tree varieties (Ficus carica L.) grown in Mediterranean conditions
Author: Pereira Jiménez, Cristina; Serradilla Sánchez, Manuel Joaquín; Pérez Gragera, Fernando; Martín González, Alberto; Villalobos Rivera, María Carmen; López Corrales, Margarita
Abstract: En este trabajo, se evaluó el comportamiento agronómico y la calidad del fruto de diez variedades de higo común para el establecimiento de nuevos huertos comerciales destinados al consumo en fresco. Se midieron los siguientes rasgos: rendimiento anual, rendimiento acumulativo, área de la sección transversal del tronco (TCSA) y rendimiento de cada variedad, así como peso, ancho, sólidos solubles totales (TSS), pH, acidez valorable (TA) e índice de maduración (MI) de brebas e higos. Los resultados muestran que 'Banane' y 'Brown Turkey' fueron los primeros en entrar en producción, y 'Banane' mostró el mayor rendimiento anual en el séptimo green (2014), con 76 kg / árbol, seguido de 'Brown Turkey' ( 57.6 kg / árbol), 'Cuello Dama Blanco' (52 kg / árbol) y 'Colar Elche' (39 kg / árbol). Por otro lado, 'Cuello Dama Blanco' y 'De Rey' exhibieron los mejores rasgos organolépticos, con valores de TSS y MI que oscilaron entre 18.7 ºBrix y 203.3 MI ('Cuello Dama Blanco') a 20.4 ºBrix y 187.1 MI ('De Rey ') para brebas y de 21.4 ºBrix y 278.7 (' Cuello Dama Blanco ') a 23.3 ºBrix y 255.6 (' De Rey ') para las figs. Este estudio permitirá al productor de frutas seleccionar la gama de variedades más interesante y apropiada según las necesidades del mercado, teniendo en cuenta la temporada de maduración (temprana, media o tardía) y el color de la fruta (verde, púrpura o negro).In this work, the agronomic behaviour and fruit quality of ten varieties of common fig were evaluated for the establishment of new commercial orchards destined for fresh consumption. The following traits were measured: annual yield, cumulative yield, trunk cross sectional area (TCSA) and yield efficiency of each variety, as well as weight, width, total soluble solids (TSS), pH, titratable acidity (TA) and maturation index (MI) of brebas and figs. The results show that ‘Banane’ and ‘Brown Turkey’ were the earliest to enter into production, and ‘Banane’ showed the highest annual yield in the 7th green (2014), with 76 kg/tree, followed by ‘Brown Turkey’ (57.6 kg/tree), ‘Cuello Dama Blanco’ (52 kg/tree) and ‘Colar Elche’ (39 kg/tree). On the other hand, 'Cuello Dama Blanco' and 'De Rey' exhibited the better organoleptic traits, with TSS and MI values ranged from 18.7 ºBrix and 203.3 MI (‘Cuello Dama Blanco’) to 20.4 ºBrix and 187.1 MI (‘De Rey’) for brebas and from 21.4 ºBrix and 278.7 (‘Cuello Dama Blanco’) to 23.3 ºBrix and 255.6 (‘De Rey’) for figs. This study will allow the fruit grower to select the most interesting and appropriate range of varieties based on market needs taking into account the ripening season (early, middle or late) and fruit colour (green, purple or black).
URI: http://hdl.handle.net/10662/9608
Date: 2017


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