Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10662/14143
Title: Efectos del flúor dietario sobre el crecimiento de corderos
Other Titles: Effects offeeding fluorine onlamb growing
Authors: Chaso Criado, María Antonia
Pascual Pascual, María Rosario
Madrid, J.A.
Salido Ruiz, G. M.
Keywords: Flúor;Fluorosis;Cordero;Ingesta;Crecimiento;Fluorine;Fluorosis;Lamb;Intake;Growing
Issue Date: 1989
Publisher: Universidad de Extremadura, Servicio de Publicaciones
Abstract: Se estudiaron los efectos del fluoruro en la dieta sobre el peso corporal y la ingesta diaria de alimentos en corderos. Tres grupos de dieciocho corderos machos de raza «entrefina» se mantuvieron ad libitum durante 60 días con diferente dieta: C = pienso mixto comercial (29,0 ± 0,8 ppm F-) S = pienso mixto comercial + 2% de sepiolita (2 12,3 ± 2,1 ppm F"), F = alimentación mixta comercial + 0,044 % NaF (213,9 ± 2,7 ppm F"). La dieta F indujo una disminución significativa en la ingesta diaria total de alimentos y redujo drásticamente el desarrollo. de corderos Estos dala sugieren que la fluoroscopia crónica depende no solo de la cantidad del lago de fin, sino también de la naturaleza química del suplemento mineral.
Dietary fluoride effecls on bodyweight and daily food intake were studied in lamb. Three groups of eighteen mal e lambs of «entrefina» breed were maintained ad libitumfor 60 days with different diet: C = commercial mixed feed (29.0 ± 0.8 ppm F-) S = commercial mixed feed + 2% sepiolite (2 12.3 ± 2.1 ppm F"), F = commercialmixed feed + 0.044% NaF (213.9 ± 2.7 ppm F"). Diet Finduced a significant decrease in total daily food intake and reduced drasticallythe development. oflambs. These dala suggest thal chronic fluoros is depends not only (on) the amount of t.he F inlake, but also, on t.he chemical nature of the mineral supplement.
URI: http://hdl.handle.net/10662/14143
ISSN: 0214-039X
Appears in Collections:Acta Veterinaria Vol. 03 (1989)
DFSIO - Artículos
DMANI - Artículos

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
0214-039X_3_49.pdf1,4 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons