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dc.contributor.authorOlegario, Lary Souza-
dc.contributor.authorGonzález-Mohino Jiménez, Alberto-
dc.contributor.authorEstévez García, Mario-
dc.contributor.authorMadruga, Marta Suely-
dc.contributor.authorVentanas Canillas, Sonia-
dc.date.accessioned2023-04-11T07:32:03Z-
dc.date.available2023-04-11T07:32:03Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10662/17214-
dc.descriptionFinanciación de acceso abierto gracias al acuerdo CRUE-CSIC con Elsevier.es_ES
dc.description.abstractThis paper aims to evaluate the impact of lactose free yogurt version on dynamic sensory perception and consumer acceptability. A total of 46 participants evaluated classical (SNY) and lactose-free (SLF-Y) commercial version of yogurts using the multiple-intake TDS technique, providing information about the dominant sequence of six flavor and texture sensory attributes. Moreover, information regarding the overall liking of the evaluated products was obtained. During the first intake, in SLF-Y samples, sourness presented a higher dominance rate compared to SNY. A similar dominance profile was obtained during the second intake between the two yogurts. During the third intake, SNY consumption was dominated by dairy attribute whereas during SLF-Y intake, fermented and creaminess were the dominance attributes. Yogurt version and the numbers of intakes presented a significant impact on temporal perception. Moreover, similar liking scores were reported for both evaluated yogurts. The present study revealed that absence of lactose showed an impact of temporal sensory perception of yogurt and the potential modifications on sensory perception can be revealed by applying the multiple intake TDS approach.es_ES
dc.description.abstractEste artículo tiene como objetivo evaluar el impacto de la versión de yogur sin lactosa en la percepción sensorial dinámica y la aceptabilidad del consumidor. Un total de 46 participantes evaluaron la versión comercial de yogures clásicos (SNY) y sin lactosa (SLF-Y) utilizando la técnica de ingesta múltiple de TDS, proporcionando información sobre la secuencia dominante de seis atributos sensoriales de sabor y textura. Además, se obtuvo información sobre el gusto general de los productos evaluados. Durante la primera ingesta, en las muestras SLF-Y, la acidez presentó una mayor tasa de dominancia en comparación con SNY. Se obtuvo un perfil de dominancia similar durante la segunda ingesta entre los dos yogures. Durante la tercera ingesta, el consumo de SNY estuvo dominado por el atributo lácteo, mientras que durante la ingesta de SLF-Y, los atributos dominantes fueron fermentado y cremoso. La versión de yogur y el número de tomas presentaron un impacto significativo en la percepción temporal. Además, se informaron puntajes de gusto similares para ambos yogures evaluados. El presente estudio reveló que la ausencia de lactosa mostró un impacto en la percepción sensorial temporal del yogur y las posibles modificaciones en la percepción sensorial pueden revelarse aplicando el enfoque de TDS de ingesta múltiple.es_ES
dc.description.sponsorshipNational Council for Scientific Development (Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico – CNPQ, Brazil) for the support to LSO through the PVE scholarships 208398/2017–1. This study was partly cofunded by FEDER and Junta e Extremadura (project IB16043). Authors gratefully thank all members of the sensory panel for their participation.es_ES
dc.format.extent8 p.es_ES
dc.format.mediumapplication/pdfen_US
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherElsevieres_ES
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectDominio temporal de las sensacioneses_ES
dc.subjectTrayectorias sensorialeses_ES
dc.subjectPercepción dinámicaes_ES
dc.subjectProducto lácteoes_ES
dc.subjectGusto generales_ES
dc.subjectTemporal dominance of sensationses_ES
dc.subjectSensory trajectorieses_ES
dc.subjectDynamic perceptiones_ES
dc.subjectDairy productes_ES
dc.subjectOverall likinges_ES
dc.titleImpact of absence of lactose on the dynamic sensory profile of yogurt: A multiple-intake TDS approaches_ES
dc.typearticlees_ES
dc.description.versionpeerReviewedes_ES
europeana.typeTEXTen_US
dc.rights.accessRightsopenAccesses_ES
dc.subject.unesco3309 Tecnología de Los Alimentoses_ES
dc.subject.unesco3309.09 Productos lácteoses_ES
dc.subject.unesco3309.10 Aroma y Sabores_ES
europeana.dataProviderUniversidad de Extremadura. Españaes_ES
dc.identifier.bibliographicCitationSouza Olegario, L., González-Mohino, A., Estévez, M., Suely Madruga, M. & Ventanas, S. (2022). Impact of absence of lactose on the dynamic sensory profile of yogurt: A multiple-intake TDS approach. LWT, 162, 113430. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113430es_ES
dc.type.versionpublishedVersiones_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Instituto de investigación de carne y productos cárnicos(IProCar)es_ES
dc.contributor.affiliationUniversidade Federal da Paraíba. Brasil-
dc.relation.publisherversionhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643822003656?via%3Dihubes_ES
dc.identifier.doi10.1016/j.lwt.2022.113430-
dc.identifier.publicationtitleLWTes_ES
dc.identifier.publicationfirstpage113430-1es_ES
dc.identifier.publicationlastpage113430-8es_ES
dc.identifier.publicationvolume162es_ES
dc.identifier.e-issn0023-6438-
dc.identifier.orcid0000-0001-9273-9723es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-8509-2789es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-6601-5390es_ES
Colección:IPROCAR - Artículos

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