IProCar - Artículos Collection home page

Artículos del Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IproCar)

Browse
Collection's Items (Sorted by Submit Date in Descending order): 1 to 20 of 40
Issue DateTitleAuthor(s)
2021Effect of the dry-cured fermented sausage “salchichón” processing with a selected Lactobacillus sakei in Listeria monocytogenes and microbial populationMartín Tornero, Irene; Rodríguez Jiménez, Alicia; Sánchez-Montero Velasco, Lourdes; Padilla Torrico, Patricia; Córdoba, J.J.; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR); Universidad de Extremadura. Departamento de Producción Animal y Ciencias de los Alimentos
2019Combined effect of temperature, water activity and salt content on the growth and gene expression of Listeria monocytogenes in a dry-cured ham model systemAlía Muñoz, Alberto; Rodríguez Jiménez, Alicia; Andrade Gracia, María Jesús; Gómez, Francisco M.; Córdoba, J.J.; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR); Universidad de Extremadura. Departamento de Producción Animal y Ciencias de los Alimentos
2022Control of Listeria monocytogenes growth and virulence in a traditional soft cheese model system based on lactic acid bacteria and a whey protein hydrolysate with antimicrobial activityMartín Tornero, Irene; Rodríguez Jiménez, Alicia; Alía Muñoz, Alberto; Martínez Blanco, Mónica; Lozano Ojalvo, Daniel; Córdoba, J. J.; Universidad de Extremadura. Departamento de Producción Animal y Ciencias de los Alimentos; Universidad Autónoma de Madrid
2019Effect of Spanish smoked paprika “Pimentón de La Vera” on control of ochratoxin A and aflatoxins production on a dry-cured meat model systemSánchez-Montero Velasco, Lourdes; Córdoba, J. J.; Alía Muñoz, Alberto; Peromingo Arévalo, Ana Belén; Núñez Breña, Félix; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR); Universidad de Extremadura. Departamento de Producción Animal y Ciencias de los Alimentos
2020Prevalence and characterization of Listeria monocytogenes in deboning and slicing areas of Spanish dry-cured ham processingAlía Muñoz, Alberto; Andrade Gracia, María Jesús; Rodríguez Jiménez, Alicia; Martín Tornero, Irene; Pérez Baltar, Aida; Medina, Margarita; Córdoba, J. J.; Universidad de Extremadura. Departamento de Producción Animal y Ciencias de los Alimentos; Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA-CSIC)
2019Lead content in soils and native plants near an abandoned mine in a protected area of south-western Spain: an approach to determining the environmental risk to wildlife and livestockOropesa Jimenez, Ana; Gala Fernández, Juan Alberto; Fernández Pozo, Luis Francisco; Cabezas Fernández, José; Soler Rodríguez, Francisco; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Biotecnología Ganadera y Cinegética (INBO G+C); Universidad de Extremadura. Departamento de Biología Vegetal, Ecología y Ciencias de la Tierra; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR); Universidad de Extremadura. Grupo de Investigación en Análisis de Recursos Ambientales (ARAM)
2023Lipidomic analysis and classification of Iberian dry-cured hams with low field NMRPajuelo, Abraham; Ramiro Alcobendas, José Luis; Fernández Marcos, María Luisa; Sánchez, Soledad; Pérez Palacios, María Trinidad; Antequera Rojas, María Teresa; Fernández Marcos, Carlos María; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR); Universidad de Extremadura. Departamento de Química Orgánica e Inorgánica; Universidad de Santiago de Compostela
2024Classification of raw cuts from Iberian and Celta pigs based on lipid analysis and chemometricsRamiro Alcobendas, José Luis; Pérez Palacios, María Trinidad; Fernández Marcos, Carlos María; Gómez Neo, Ana María; Pajuelo, Abraham; Antequera Rojas, María Teresa; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR); Universidad de Extremadura. Departamento de Química Orgánica e Inorgánica
2024Machine learning-enabled fatty acid quantification and classification of pork from autochthonous breeds using low-field 1H NMR spectroscopic dataRamiro Alcobendas, José Luis; Gómez Neo, Ana María; Pérez Palacios, María Trinidad; Antequera Rojas, María Teresa; Fernández Marcos, Carlos María; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR); Universidad de Extremadura. Departamento de Química Orgánica e Inorgánica
2023Unveiling the bioactivity and bioaccessibility of phenolic compounds from organic coffee husks using an in vitro digestion modelAbreu, Thaianaly Leite; Estévez García, Mario; Carvalho, Leila M.; Medeiros, Lorena Lucena; Ferreira, Valquiria Cardoso da Silva; Ramos Salu, Bruno; Oliva, Maria Luiza Oliva; Suley Madruga, Marta; Bezerra, Taliana K.A.; N/A; Universidad de Extremadura. Departamento de Producción Animal y Ciencias de los Alimentos
2024Temperature dependence of acoustic parameters in pure and blended edible oils: Implications for characterization and authenticationJiménez Barco, Antonio; Rufo Pérez, María Montaña; Paniagua Sánchez, Jesús Manuel; González Mohino, Alberto; Olegario, Lary Souza; Universidad de Extremadura. Instituto de investigación de carne y productos cárnicos(IProCar); Universidad de Extremadura. Departamento de Física Aplicada; Universidad de Extremadura. Departamento de Producción Animal y Ciencias de los Alimentos
2024Unravelling the modes of action of autochthonous staphylococci against Aspergillus westerdijkiae and the antiochratoxigenic effect in dry-cured hamCebrián Cabezón, Eva; Rodríguez Jovita, María Mar; Álvarez, Micaela; Delgado Perón, Josué; Núñez Breña, Félix; Universidad de Extremadura. Instituto de investigación de carne y productos cárnicos(IProCar); Universidad de Extremadura. Departamento de Producción Animal y Ciencias de los Alimentos
2023The pro-oxidant action of high-oxygen MAP on beef patties can be counterbalanced by antioxidant compounds from common hawthorn and rose hipsVallejo Torres, Christian; Estévez García, Mario; Ventanas Canillas, Sonia; Matínez, Sandra L.; Morcuende Sánchez, David; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR); Universidad de Extremadura. Departamento de Producción Animal y Ciencias de los Alimentos; Universidad de Quevedo. Ecuador; Universidad Nacional de Santiago del Estero. Argentina
2023Deciphering the underlying mechanisms of the oxidative perturbations and impaired meat quality in Wooden breast myopathy by label-free quantitative MS-based proteomicsCarvalho, Leila M.; Rocha, Thayse C.; Delgado Perón, Josué; Díaz Velasco, Silvia; Madruga, Marta Suely; Estévez García, Mario; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR); Universidad de Extremadura. Departamento de Producción Animal y Ciencias de los Alimentos; Universidade Federal da Paraíba. Brasil
2023Impact of sustained fructose consumption on gastrointestinal function and health in wistar rats: glycoxidative stress, impaired protein digestion, and shifted fecal microbiotaSánchez Terrón, María Guadalupe; Martínez Pérez, Remigio; Ruiz Carrascal, Jorge; Luna Estellés, Carolina Luisa; Estévez García, Mario; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR); Universidad de Extremadura. Departamento de Sanidad Animal
2023Plant extracts as biopreservatives against Penicillium nordicum in dry-cured sausagesRoncero Benavente, Elía; Delgado Perón, Josué; Morcuende Sánchez, David; Silva, Antonio; Andrade García, María Jesús; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR)
2023Suitability in the microencapsulation of fish oil and in vitro bioaccessibility of omega-3 fatty acidsHaba Borrego, Francisco de la; Antequera Rojas, María Teresa; Solomando González, Juan Carlos; Pajuelo, Abraham; Pérez Palacios, María Trinidad; Ruiz Carrascal, Jorge; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR)
2023Deciphering Staphylococcus xylosus and Staphylococcus equorum mode of action against Penicillium nordicum in a dry-cured ham model systemCebrián Cabezón, Eva; Roncero Benavente, Elía; Delgado Perón, Josué; Núñez Breña, Félix; Rodríguez Serrano, Mar; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR)
2023Effect of selected agents for ochratoxin A biocontrol on the colour, texture and volatile profile of dry-cured fermented sausagesÁlvarez Rubio, María Micaela; Núñez Breña, Félix; Cebrián Cabezón, Eva; Roncero Benavente, Elía; Andrade Gracia, María Jesús; Universidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR); Universidad de Extremadura. Departamento de Producción Animal y Ciencias de los Alimentos
2023Rosmarinus officinalis reduces the ochratoxin A production by Aspergillus westerdijkiae in a dry-cured fermented sausage-based mediumÁlvarez Rubio, María Micaela; Andrade Gracia, María Jesús; Delgado Perón, Josué; Núñez Breña, Félix; Román García, Ángel Carlos; Rodrigues, Paula; Universidad de Extremadura. Departamento de Producción Animal y Ciencias de los Alimentos; Universidad de Extremadura. Departamento de Bioquímica, Biología Molecular y Genética; Instituto Politécnico de Bragança, Bragança, Portugal
Collection's Items (Sorted by Submit Date in Descending order): 1 to 20 of 40