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http://hdl.handle.net/10662/19814
Registro completo de Metadatos
Campo DC | Valor | idioma |
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dc.contributor.author | Galapero Arroyo, Javier | - |
dc.contributor.author | Fernández Delgado, Sara | - |
dc.contributor.author | Pérez Sánchez, Carlos Javier | - |
dc.contributor.author | Calle Alonso, Fernando | - |
dc.contributor.author | Rey Pérez, Joaquín | - |
dc.contributor.author | Gómez Nieto, Luis Carlos | - |
dc.date.accessioned | 2024-02-02T13:25:51Z | - |
dc.date.available | 2024-02-02T13:25:51Z | - |
dc.date.issued | 2016 | - |
dc.identifier.issn | 0921-4488 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10662/19814 | - |
dc.description.abstract | A proposal is put forward to use Bayesian networks to identify risk factors for pulmonary consolidation. An experiment was conducted with 410 fattening lambs from five feedlots in Extremadura (southwestern Spain). Environmental conditions (temperature, relative humidity, and ammonia concentration) were recorded during the study period. In a microbiological study, Mycoplasma spp. and Pasteurellaceae were obtained by conventional culture and identified by nested polymerase chain reaction. After slaughter, lungs were collected and examined macro- and microscopically (histological type and pulmonary consolidation). To the best of the authors' knowledge, Bayesian networks have not before been used to relate the presence/absence of pulmonary consolidation to environmental conditions, Mycoplasma spp., Pasteurella spp., and histological changes. The results showed that the main factors causing ovine inflammatory respiratory processes and pulmonary consolidation were temperature, relative humidity, and Mycoplasma spp. Control of these factors may help reduce the incidence of pulmonary consolidation. | es_ES |
dc.description.abstract | Se presenta una propuesta para utilizar redes bayesianas para identificar factores de riesgo de consolidación pulmonar. Se realizó un experimento con 410 corderos de engorde procedentes de cinco cebaderos de Extremadura (suroeste de España). Durante el período de estudio se registraron las condiciones ambientales (temperatura, humedad relativa y concentración de amoníaco). En un estudio microbiológico, Mycoplasma spp. y Pasteurellaceae se obtuvieron mediante cultivo convencional y se identificaron mediante reacción en cadena de la polimerasa anidada. Después del sacrificio, se recogieron los pulmones y se examinaron macro y microscópicamente (tipo histológico y consolidación pulmonar). Hasta donde saben los autores, las redes bayesianas no se habían utilizado antes para relacionar la presencia/ausencia de consolidación pulmonar con las condiciones ambientales, Mycoplasma spp., Pasteurella spp. y cambios histológicos. Los resultados mostraron que los principales factores causantes de procesos inflamatorios respiratorios y consolidación pulmonar en ovinos fueron la temperatura, la humedad relativa y Mycoplasma spp. El control de estos factores puede ayudar a reducir la incidencia de consolidación pulmonar. | es_ES |
dc.description.sponsorship | This work was mainly supported by the Gobierno de Extremadura in the 2010 Call for Strategic Sectors Cooperation Projects between research groups and companies (Project PCE1007). It was partially supported by the Consejería de Economía y Competitividad (Projects MTM2011-28983-C03-02 and MTM2014-56949-C3-3-R), Gobierno de Extremadura (Projects GRU10142 and GR15106), and the European Union (European Regional Development Funds). | es_ES |
dc.format.extent | 28 p. | es_ES |
dc.format.mimetype | application/pdf | en_US |
dc.language.iso | eng | es_ES |
dc.publisher | Elsevier | es_ES |
dc.rights | Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional | - |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | - |
dc.subject | Bayesian networks | es_ES |
dc.subject | Redes bayesianas | es_ES |
dc.subject | Ovine respiratory processes | es_ES |
dc.subject | Proceso respiratorio ovino | es_ES |
dc.subject | Risk factors | es_ES |
dc.subject | Factores de riesgo | es_ES |
dc.subject | Lung pathology | - |
dc.subject | Patología pulmonar | - |
dc.subject | Preventive medicine | - |
dc.subject | Medicina preventiva | - |
dc.title | Identifying risk factors for ovine respiratory processes by using Bayesian networks | es_ES |
dc.type | preprint | es_ES |
dc.description.version | peerReviewed | es_ES |
europeana.type | TEXT | en_US |
dc.rights.accessRights | openAccess | es_ES |
dc.subject.unesco | 3109 Ciencias Veterinarias | es_ES |
dc.subject.unesco | 1209.03 Análisis de Datos | es_ES |
dc.subject.unesco | 3210 Medicina Preventiva | - |
europeana.dataProvider | Universidad de Extremadura. España | es_ES |
dc.identifier.bibliographicCitation | Galapero arroyo, J., Fernández Delgado, S., Pérez Sánchez, C.J., Calle Alonso, F., Rey Pérez J., Gómez Nieto, L. (2016). Identifying risk factors for ovine respiratory processes by using Bayesian networks. Small Ruminant Research, 136, 113-120. ISSN 0921-4488. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2016.01.017. | es_ES |
dc.type.version | acceptedVersion | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universidad de Extremadura. Departamento de Didáctica de las Ciencias Experimentales y Matemáticas | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universidad de Extremadura. Departamento de Sanidad Animal | es_ES |
dc.relation.publisherversion | https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2016.01.017 | es_ES |
dc.identifier.publicationtitle | Small Ruminant Research | es_ES |
dc.identifier.publicationfirstpage | 113 | es_ES |
dc.identifier.publicationlastpage | 120 | es_ES |
dc.identifier.publicationvolume | 136 | es_ES |
dc.identifier.orcid | 0000-0003-2334-2321 | es_ES |
dc.identifier.orcid | 0000-0001-6377-7405 | es_ES |
dc.identifier.orcid | 0000-0001-6385-9080 | es_ES |
dc.identifier.orcid | 0000-0001-6425-4673 | es_ES |
dc.identifier.orcid | 0000-0002-7244-9005 | es_ES |
Colección: | DDCEM - Artículos DMANI - Artículos DMATE - Artículos |
Archivos
Archivo | Descripción | Tamaño | Formato | |
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