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dc.contributor.authorGarcía Vicente, Eduardo José-
dc.contributor.authorMartín Domínguez, María-
dc.contributor.authorRey Casero, Ismael-
dc.contributor.authorPérez Pérez, Ana-
dc.contributor.authorMartínez Pérez, Remigio-
dc.contributor.authorAlonso Rodríguez, Juan Manuel-
dc.contributor.authorRisco Pérez, David-
dc.date.accessioned2024-02-08T16:51:54Z-
dc.date.available2024-02-08T16:51:54Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.issn0034-5288-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10662/20476-
dc.description.abstractCurrently, beekeeping faces many risks, such as deteriorating health of honeybees in hives, which results in high mortality rates, mainly during winter. An important consequence is the emergence/re-emergence of communicable diseases such as varroosis or nosemosis. These diseases jeopardize the continuity of the sector because of the absence of effective treatments and harmful residues that they can be retained on wax or honey. This study aimed to evaluate how feed supplementation with probiotic and postbiotic products derived from lactic acid bacteria affected the strength, dynamic population, and sanitary parameters of honey bees. Three groups of 30 hives were established and fed with feed supplemented with control, probiotic, or postbiotic products, with a total of nine applications over two months in late spring. Two monitoring tests were conducted to evaluate the strength and health status of hives. Hives that consumed postbiotic products enhanced their strength, increased bee population and egg laying of the queen, and maintained their reserves of pollen, whereas these parameters decreased in hives belonging to other groups. Furthermore, although the results suggested a favorable effect of postbiotic products on the trend of N. ceranae infection levels, probiotics showed intermediate results. While awaiting long-term results regarding V. destructor infestation, which showed similar trends in all groups, feed supplementation with postbiotics could be an important tool for beekeepers to enhance the strength and health status of their hives.es_ES
dc.description.abstractEn la actualidad, la apicultura se enfrenta a numerosos riesgos, como el deterioro de la salud de las abejas melíferas en las colmenas, que se traduce en elevadas tasas de mortalidad, principalmente durante el invierno. Una consecuencia importante es la aparición o reaparición de enfermedades transmisibles como la varroosis o la nosemosis. Estas enfermedades ponen en peligro la continuidad del sector debido a la ausencia de tratamientos eficaces y a los residuos nocivos que pueden quedar retenidos en la cera o la miel. Este estudio pretendía evaluar cómo la suplementación del alimento con productos probióticos y postbióticos derivados de bacterias lácticas afectaba a la resistencia, la población dinámica y los parámetros sanitarios de las abejas melíferas. Se establecieron tres grupos de 30 colmenas alimentadas con pienso suplementado con productos de control, probióticos o postbióticos, con un total de nueve aplicaciones a lo largo de dos meses a finales de primavera. Se realizaron dos pruebas de seguimiento para evaluar la resistencia y el estado de salud de las colmenas. Las colmenas que consumieron productos postbióticos mejoraron su resistencia, aumentaron la población de abejas y la puesta de huevos de la reina, y mantuvieron sus reservas de polen, mientras que estos parámetros disminuyeron en las colmenas pertenecientes a otros grupos. Además, aunque los resultados sugirieron un efecto favorable de los productos postbióticos sobre la tendencia de los niveles de infección por N. ceranae, los probióticos mostraron resultados intermedios. A la espera de los resultados a largo plazo relativos a la infestación por V. destructor, que mostraron tendencias similares en todos los grupos, la suplementación del alimento con postbióticos podría ser una herramienta importante para los apicultores para mejorar la resistencia y el estado sanitario de sus colmenas.es_ES
dc.description.sponsorshipThis work was supported by Fondo Español de Garantía Agraria O.A. (FEGA), Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (record number O00000226e2000044811) and Agencia Estatal de Investigación, Ministerio de Ciencia e Innovación, Gobierno de España.es_ES
dc.format.extent7 p.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfen_US
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherElsevieres_ES
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International-
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/-
dc.subjectAlimentación suplementariaes_ES
dc.subjectFeed supplementationen_US
dc.subjectNosema ceranaees_ES
dc.subjectNosema ceranaeen_US
dc.subjectPostbioticoes_ES
dc.subjectPostbioticen_US
dc.subjectApis melliferaes_ES
dc.subjectProbióticoes_ES
dc.subjectProbioticen_US
dc.subjectApis melliferaen_US
dc.titleEffect of feed supplementation with probiotics and postbiotics on strength and health status of honey bee (Apis mellifera) hives during late springes_ES
dc.typearticlees_ES
dc.description.versionpeerReviewedes_ES
europeana.typeTEXTen_US
dc.rights.accessRightsopenAccesses_ES
dc.subject.unesco3104.01 Apiculturaes_ES
europeana.dataProviderUniversidad de Extremadura. Españaes_ES
dc.identifier.bibliographicCitationGarcía-Vicente, E. J., Martín, M., Rey-Casero, I., Pérez, A., Martínez, R., Bravo, M., Alonso, J. M., & Risco, D. (2023). Effect of feed supplementation with probiotics and postbiotics on strength and health status of honey bee (Apis mellifera) hives during late spring. Research in Veterinary Science, 159, 237-243. https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2023.05.001es_ES
dc.type.versionpublishedVersiones_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Departamento de Medicina Animales_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Departamento de Sanidad Animales_ES
dc.relation.publisherversionhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0034528823001339?via%3Dihub-
dc.identifier.doi10.1016/j.rvsc.2023.05.001-
dc.identifier.publicationtitleResearch in Veterinary Sciencees_ES
dc.identifier.publicationfirstpage237es_ES
dc.identifier.publicationlastpage243es_ES
dc.identifier.publicationvolume159es_ES
dc.identifier.orcid0000-0003-3405-8801es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-5908-9447-
dc.identifier.orcid0000-0002-1817-9227-
Colección:DMANI - Artículos
DSANI - Artículos

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