Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10662/22574
Title: Comidas complejas: una aproximación a la sostenibilidad cultural alimentaria
Other Titles: Complex meals: an approach to cultural food sustainability
Refeições complexas: uma abordagem à sustentabilidade alimentar cultural
Authors: López García, Julián
Keywords: Sostenibilidad alimentaria;Cultura;Comida;Comensalidad;Invitación;Food sustainability;Culture;Foodiness;Invitation
Issue Date: 2024
Publisher: Universidad de Extremadura, Servicio de Publicaciones
Abstract: Este artículo tiene el objetivo de ampliar el concepto de sostenibilidad alimentaria. Las definiciones actuales se basan en ideas sobre equilibrios ecológicos y corporales medibles, que permiten objetivar la salud del planeta tierra o del cuerpo humano, universalmente considerado. Pero no tienen en cuenta la variable cultural. Y puesto que la cultura, en esencia arbitraria, tiene mucho que ver en los procesos de producción, elaboración y consumo de comidas, es necesario tomarla en cuenta para una conceptualización integral de sostenibilidad alimentaria. Así, habrá que atender a cuestiones que pueden hacer insostenibles culturalmente los sistemas alimentarios como la cercanía de los procesos, el imperativo de la comensalidad y la necesidad de compartir, la capacidad de para marcar diferencias o la necesidad de apoyo en relatos míticos, políticos, alegóricos, pedagógicos o humorísticos.
This article aims to expand the concept of food sustainability. Current definitions are based on ideas about measurable ecological and bodily balances, which al-low for the objectification of the health of the planet Earth or the human body, universally considered. However, they do not take into account the cultural variable. Since culture, being essentially arbitrary, plays a significant role in the processes of production, preparation, and consumption of food, it is necessary to consider it for a comprehensive conceptualization of food sustainability. Therefore, it is important to address issues that can make food systems culturally unsustainable, such as the proximity of processes, the imperative of communal eating and the need to share, the ability to mark differences, or the need for support in mythical, political, allegorical, pedagogical, or humorous narratives.
URI: http://hdl.handle.net/10662/22574
ISSN: 3020-8734
DOI: 10.17398/3020-3635.2.25
Appears in Collections:AFOCUN Vol. 2, nº 2 (2024)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3020-3635_2_25.pdf270,9 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons