Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10662/3502
Title: La economía del cerdo ibérico
Authors: Cambero Palmero, Juan Carlos
Keywords: Dehesa de Extremadura;ACERIBER;Dehesa y bellota;Cerdo ibérico;Peste Porcina Africana (PPA);Perniles y paletas;Dehesa (pastoral management) and acorn;Black Iberian pig;African swine fever virus (ASFV)
Issue Date: 1998
Publisher: Universidad de Extremadura. Centro Universitario de Plasencia
Abstract: En los últimos años el porcino ibérico está teniendo una importancia significativa, tanto en la economía como el conocimiento en el exterior de la Comunidad Autónoma extremeña, por un producto típico de la región: los jamones o perniles y las paletas de cerdo ibérico. El presente artículo hace mención tanto al producto original, el cerdo ibérico, como a su producción y comercialización, haciendo mención especial a ACERIBER por la defensa de la raza porcina ibérica, su conservación y mejora genética y a “Dehesa de Extremadura” órgano encargado de velar por el estricto cumplimiento de la calidad del pernil y la paleta extremeña, así como su comercialización y difusión de la Comunidad Autónoma.
In recent years the Iberian pig is having a significant importance, in the economy and in the knowledge outside the Autonomous Community of Extremadura, for a typical product of the region: the hams or palettes hams and Iberian pork. This article mentions both the original product, the Iberian pig, as their production and marketing, with particular mention of ACERIBER for the defense of the Iberian pig breed, and to "Dehesa de Extremadura" institution responsible for ensuring strict compliance of quality of Extremadura ham and palette, as well as its marketing and distribution of the region.
URI: http://hdl.handle.net/10662/3502
ISSN: 0212-7237
Appears in Collections:REEE Nº 10 (1998)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
0212-7327_10_55.pdf15,51 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons