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dc.contributor.authorCaballero Fernández, Victor-
dc.contributor.authorEstévez García, Mario-
dc.contributor.authorTomás Barberán, Francisco A.-
dc.contributor.authorMorcuende Sánchez, David-
dc.contributor.authorMartín Tornero, Irene-
dc.contributor.authorDelgado Perón, Josué-
dc.date.accessioned2023-04-13T09:14:20Z-
dc.date.available2023-04-13T09:14:20Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.issn0021-8561-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10662/17240-
dc.descriptionFinanciación de acceso abierto gracias al acuerdo CRUE-CSIC con Elsevier.es_ES
dc.description.abstractPomegranate (Punica granatum L.) is a well-known source of bioactive phenolic compounds such as ellagitannins, anthocyanins, and flavanols. Punicalagin, one of the main constituents of pomegranate, needs to be biodegraded by bacteria to yield metabolites of medicinal interest. In this work, we tested 30 lactic acid bacteria (LAB) and their capacity to transform punicalagin from a punicalagin-rich pomegranate extract into smaller bioactive molecules, namely, ellagic acid and urolithins. These were identified and quantified by high-performance liquid chromatography-electrospray ionization tandem mass spectrometry (HPLC-ESI-MS2). Further, we evaluated the molecular mechanism governing this transformation through label-free comparative MS-based proteomics. All tested LAB strains were capable of transforming punicalagin into ellagic acid, while the biosynthesis of urolithins was not observed. Proteomic analysis revealed an increase of generic transglycosylases that might have a hydrolytic role in the target phenolic molecule, coupled with an increase in the quantity of ATP-binding cassette (ABC) transporters, which might play a relevant role in transporting the resulting byproducts in and out of the cell.es_ES
dc.description.abstractLa granada (Punica granatum L.) es una fuente bien conocida de compuestos fenólicos bioactivos como elagitaninos, antocianinas y flavanoles. La punicalagina, uno de los principales constituyentes de la granada, necesita ser biodegradada por bacterias para producir metabolitos de interés medicinal. En este trabajo, probamos 30 bacterias del ácido láctico (BAL) y su capacidad para transformar la punicalagina de un extracto de granada rico en punicalagina en moléculas bioactivas más pequeñas, a saber, ácido elágico y urolitinas. Estos fueron identificados y cuantificados por cromatografía líquida de alto rendimiento-espectrometría de masas en tándem de ionización por electropulverización (HPLC-ESI-MS2). Además, evaluamos el mecanismo molecular que gobierna esta transformación a través de proteómica basada en MS comparativa sin etiquetas. Todas las cepas de LAB probadas fueron capaces de transformar la punicalagina en ácido elágico, mientras que no se observó la biosíntesis de urolitinas. El análisis proteómico reveló un aumento de transglicosilasas genéricas que podrían tener un papel hidrolítico en la molécula fenólica diana, junto con un aumento en la cantidad de transportadores de cassette de unión a ATP (ABC), que podrían desempeñar un papel relevante en el transporte de los subproductos resultantes en y fuera de la celda.es_ES
dc.description.sponsorshipSupport from the Spanish Ministry of Economics and Competitiveness (SMEC) through the project AGL2017-84586R is acknowledged. A Q-Exactive mass spectrometer for proteomic research was acquired by the grant UNEX-AE-3394 funded by MCIN/AEI/10.13039/501100011033 and by “ERDF A way of making Europe”.es_ES
dc.format.extent13 p.es_ES
dc.format.mediumapplication/pdfen_US
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherACS-
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectBacterias del ácido lácticoes_ES
dc.subjectÁcido elágicoes_ES
dc.subjectUrolitinaes_ES
dc.subjectPunicalaginaes_ES
dc.subjectProteómica metabolómicaes_ES
dc.subjectLactic acid bacteriaes_ES
dc.subjectEllagic acides_ES
dc.subjectUrolithines_ES
dc.subjectPunicalagines_ES
dc.subjectProteomics metabolomicses_ES
dc.titleBiodegradation of Punicalagin into ellagic acid by selected probiotic bacteria: A study of the underlying mechanisms by MS-Based proteomicses_ES
dc.typearticlees_ES
dc.description.versionpeerReviewedes_ES
europeana.typeTEXTen_US
dc.rights.accessRightsopenAccesses_ES
dc.subject.unesco3107.04 Fruticulturaes_ES
dc.subject.unesco2302.90 Bioquímica de Alimentoses_ES
europeana.dataProviderUniversidad de Extremadura. Españaes_ES
dc.identifier.bibliographicCitationCaballero, V., Estévez, M., Tomás-Barberán, F.A., Morcuende,D., Martín,I. and Delgado, J. (2022). Biodegradation of Punicalagin into ellagic acid by selected probiotic bacteria: A study of the underlying mechanisms by MS-Based proteomics. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 70 (51), 16273-16285. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.2c06585es_ES
dc.type.versionpublishedVersiones_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Murciaes_ES
dc.relation.publisherversionhttps://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acs.jafc.2c06585es_ES
dc.identifier.doi10.1021/acs.jafc.2c06585-
dc.identifier.publicationtitleJournal of Agricultural and Food Chemistryes_ES
dc.identifier.publicationissue51es_ES
dc.identifier.publicationfirstpage1627es_ES
dc.identifier.publicationlastpage16285es_ES
dc.identifier.publicationvolume70es_ES
dc.identifier.e-issn1520-5118-
dc.identifier.orcid0000-0002-8464-6620es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-8509-2789es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-0790-1739es_ES
dc.identifier.orcid0000-0003-4074-981Xes_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-1947-8296es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-5752-5196es_ES
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