Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10662/19497
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dc.contributor.authorPeromingo Arévalo, Ana Belén-
dc.contributor.authorRodríguez Jiménez, Alicia-
dc.contributor.authorBernáldez Rey, María Victoria-
dc.contributor.authorDelgado Perón, Josué-
dc.contributor.authorRodríguez Jovita, María Mar-
dc.date.accessioned2024-01-30T13:14:20Z-
dc.date.available2024-01-30T13:14:20Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.issn0309-1740-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10662/19497-
dc.description.abstractLos jamones curados en seco pueden ser colonizados por Aspergillus flavus y Aspergillus parasiticus productores de aflatoxinas durante el proceso de maduración. El objetivo de este estudio fue evaluar la interacción entre el estrés hídrico no iónico y las temperaturas que pueden tener en las fases de retraso previas al crecimiento, las tasas de crecimiento y la producción de aflatoxinas por dos cepas de cada A. parasiticus y A. flavus en matrices cárnicas durante un período. de 12 días. Los resultados mostraron que A. flavus CBS 573.65 tenía fases de retraso más cortas que A. parasiticus CECT 2688; sin embargo, las tasas de crecimiento fueron bastante similares. Para ambas especies, no se produjo crecimiento a 10 °C y todas las aw se probaron y el crecimiento óptimo ocurrió a 25 °C y 0,95 aw. Se encontraron perfiles de producción de aflatoxina B1 similares entre ambas especies, sin embargo, A. flavus produjo concentraciones mucho mayores de dicha toxina que A. parasiticus. Ambas especies produjeron aflatoxinas cuando la temperatura y la aw fueron ≥15 °C y ≥0,90.es_ES
dc.description.abstractDry-cured hamsmay be colonised by aflatoxin-producing Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus during the ripening process. The objective of this study was to evaluate the interaction between non-ionic water stress and temperatures may have on lag phases prior to growth, growth rates and aflatoxin production by two strains of each A. parasiticus and A. flavus on meat matrices over a period of 12 days. Results showed that A. flavus CBS 573.65 had shorter lag phases than A. parasiticus CECT 2688, however the growth rates were quite similar. For both species, no growth occurred at 10 °C and all aw tested and optimum growth happened at 25 °C and 0.95 aw. Similar aflatoxin B1 production profiles between both species were found, however A. flavus produced much higher concentration of such toxin than A. parasiticus. Both species produced aflatoxins when the temperatura and the aw were ≥15 °C and ≥0.90.es_ES
dc.description.sponsorshipThis work has been funded by the SpanishMinistry of Economy and Competitiveness, Government of Extremadura and FEDER (AGL2013-45729-P, GR15108). B. Peromingo is recipient of a pre-doctoral fellowship (BES-2014-069484) and Dr. A. Rodríguez is supported by a Juan de la Cierva senior research fellowship (IJCI-2014-20666), both from the Spanish Ministry of Economy and Competitiveness. Technical support provided by Facility of Innovation and Analysis in Animal Source Foodstuffs of SAIUEx (financed by UEX, Junta de Extremadura,MICINN, FEDER and FSE).es_ES
dc.format.extent8 p.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfen_US
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherElsevieres_ES
dc.subjectAspergillus flavuses_ES
dc.subjectAspergillus parasiticuses_ES
dc.subjectAflatoxinaes_ES
dc.subjectCrecimientoes_ES
dc.subjectJamón curadoes_ES
dc.subjectAflatoxines_ES
dc.subjectGrowthes_ES
dc.subjectDry-cured hames_ES
dc.titleEffect of temperature and water activity on growth and aflatoxin production by Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus on cured meat model systemses_ES
dc.typearticlees_ES
dc.description.versionpeerReviewedes_ES
europeana.typeTEXTen_US
dc.rights.accessRightsclosedAccesses_ES
europeana.dataProviderUniversidad de Extremadura. Españaes
dc.identifier.bibliographicCitationPEROMINGO ARÉVALO, A.B. , RODRÍGUEZ JIMÉNEZ, A. , BERNÁLDEZ REY, M.V. , DELGADO PERÓN, J. y RODRÍGUEZ JOVITA, M.M. (2016). Effect of temperature and water activity on growth and aflatoxin production by Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus on curedmeat model systems. Meat Science, 122, 76-83. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2016.07.024es_ES
dc.type.versionpublishedVersiones_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Departamento de Producción Animal y Ciencias de los Alimentoses_ES
dc.relation.publisherversionhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174016302431?via%3Dihubes_ES
dc.identifier.doi10.1016/j.meatsci.2016.07.024-
dc.identifier.publicationtitleMeat Sciencees_ES
dc.identifier.publicationfirstpage76es_ES
dc.identifier.publicationlastpage83es_ES
dc.identifier.publicationvolume122es_ES
dc.identifier.e-issn1873-4138-
dc.identifier.orcid0000-0002-9684-6005es_ES
dc.identifier.orcid0000-0003-3626-3542es_ES
dc.identifier.orcid0000-0003-4074-981Xes_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-4069-9739es_ES
Colección:DPAAL - Artículos

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