Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10662/19867
Títulos: Persistent and non-persistent strains of Listeria monocytogenes: A focus on growth kinetics under different temperature, salt, and pH conditions and their sensitivity to sanitizers
Autores/as: Magalhães, Rui
Ferreira, Vania
Brandão, T.R.S.
Casquete Palencia, Rocío
Almeida, Gonzalo
Teixeira, Paula
Palabras clave: Listeria monocytogenes;Listeria monocytogenes;Persistente;Persistent;Compuestos de amonio cuaternario;Quaternary ammonium compounds
Fecha de publicación: 2016
Editor/a: Elsevier
Resumen: This study aimed to investigate the effect of different conditions, including temperature (37 C, 22 C, and 4 C), NaCl concentrations (2.5%, 4%, and 8%), and acidity (pH ¼ 5), on the growth response of persistent and non-persistent isolates of Listeria monocytogenes. The resistance to two common sanitizers (benzalkonium chloride and hydrogen peroxide) was also investigated. A selected group of 41 persistent and non-persistent L. monocytogenes isolates recovered from three cheese processing plants during a previous longitudinal study was assembled. Average lag time was similar for persistent and non-persistent isolates grown at 37 C, 22 C and 4 C but significantly shorter (p < 0.05) for persistent isolates grown at 2.5%, 4% and 8% NaCl, and at pH 5. Average growth rates were significantly higher (p < 0.05) for persistent than for non-persistent isolates when grown at 22 C, 2.5%, 4% and 8% NaCl, and at pH 5. These results suggest that persistent strains may be better adapted to grow under stressful conditions frequently encountered in food processing environments than non-persistent strains. No relation between persistence and resistance to the tested sanitizers was found.
El objetivo de este estudio era investigar el efecto de diferentes condiciones, como la temperatura (37 C, 22 C y 4 C), las concentraciones de NaCl (2,5%, 4% y 8%) y la acidez (pH ¼ 5), sobre la respuesta de crecimiento de aislados persistentes y no persistentes de Listeria monocytogenes. También se investigó la resistencia a dos desinfectantes comunes (cloruro de benzalconio y peróxido de hidrógeno). Se reunió un grupo seleccionado de 41 aislados persistentes y no persistentes de L. monocytogenes recuperados en tres plantas de procesado de queso durante un estudio longitudinal previo. El tiempo medio de latencia fue similar para los aislados persistentes y no persistentes cultivados a 37 C, 22 C y 4 C, pero significativamente más corto (p < 0,05) para los aislados persistentes cultivados a 2,5%, 4% y 8% de NaCl, y a pH 5. Las tasas medias de crecimiento fueron significativamente más altas (p < 0,05) para los aislados persistentes que para los no persistentes. 05) para los aislados persistentes que para los no persistentes cuando se cultivaron a 22 C, 2,5%, 4% y 8% de NaCl, y a pH 5. Estos resultados sugieren que las cepas persistentes pueden estar mejor adaptadas que las no persistentes para crecer en condiciones de estrés frecuentes en los entornos de procesado de alimentos. No se encontró ninguna relación entre la persistencia y la resistencia a los desinfectantes ensayados.
URI: http://hdl.handle.net/10662/19867
ISSN: 0740-0020
DOI: 10.1016/j.fm.2016.02.005
Colección:DPAAL - Artículos

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