Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10662/19872
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dc.contributor.authorCarvalheira, Ana-
dc.contributor.authorCasquete Palencia, Rocío-
dc.contributor.authorSilva, Joana Rita Martins-
dc.contributor.authorTeixeira, Paula-
dc.date.accessioned2024-02-05T09:23:25Z-
dc.date.available2024-02-05T09:23:25Z-
dc.date.issued2017-02-
dc.identifier.issn0168-1605-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10662/19872-
dc.description.abstractThe prevalence and antibiotic resistance of Acinetobacter spp. from fifty samples of meat (chicken, turkey, beef and pork) were evaluated. Acinetobacter spp. was recovered from all samples and the clonal relatedness of 223 isolates identified to belong to the genus Acinetobacter was established by PFGE. A high genetic diversity was observed and 166 isolates from different samples, 141 representing different PFGE profiles, were further identified to the species level by rpoB gene sequencing. Thirteen distinct Acinetobacter species were identified among 156 isolates. The remaining ten isolates may represent three putatively novel species since rpoB sequence homologies with type strains of all available described Acinetobacter species, were b95%. The most common species was Acinetobacter guillouiae with a prevalence of 34.9%. However 18.7% of the strains belong to the Acinetobacter baumannii group (n = 31) which include the species Acinetobacter baumannii (n = 7), Acinetobacter pittii (n = 12), Acinetobacter seifertii (n = 8) and Acinetobacter nosocomialis (n = 4) that are the species most frequently associated with nosocomial infections worldwide. In general, strains were resistant to some of the antimicrobials most frequently used to treat Acinetobacter infections such as piperacillin-tazobactam (64.9% of strains resistant), ceftazidime (43.5%), ciprofloxacin (42.9%), as well as to colistin (41.7%) and polymyxin B (35.1%), the last-resort drugs to treat infections caused by multidrug-resistant Acinetobacter. The percentage of resistant strains to trimethoprim-sulfamethoxazole, tetracycline, aminoglycosides (amikacin and tobramycin) and ampicillin-sulbactam was N10% (23.2%, 23.2%, 14.3%, 12.5%, 12.5%, respectively). However, resistances to meropenem, imipenem and minocycline were only sporadically observed (8.3%, 1.2% and 1.2%, respectively). Overall, 51.2% of the strains were considered as multidrug-resistant (MDR) and 9.6% as extensively drug-resistant (XDR). The prevalence of MDR strains within the A. baumannii group (38.7%) was lower than the prevalence within the others species identified (54.1%). Therefore, food of animal origin may be a vehicle of spread Acinetobacter strains resistant to several antibiotics in the community and in the hospital setting environment. This may led to nosocomial and community-acquired infections in susceptible individuals.es_ES
dc.description.abstractSe evaluaron la prevalencia y la resistencia a los antibióticos de Acinetobacter spp. en cincuenta muestras de carne (pollo, pavo, vacuno y cerdo). y cerdo). Se recuperó Acinetobacter spp. de todas las muestras y se estableció por PFGE el parentesco clonal de 223 aislados identificados como pertenecientes al género Acinetobacter. Se observó una gran diversidad genética y 166 aislados de distintas muestras, 141 de los cuales representaban perfiles de PFGE diferentes, se identificaron además a nivel de especie mediante secuenciación del gen rpoB. Entre los 156 aislados se identificaron trece especies distintas de Acinetobacter. Los diez aislados restantes podrían representar tres especies supuestamente nuevas, ya que la homología de la secuencia rpoB con las cepas tipo de todas las especies de Acinetobacter descritas disponibles era del 95%. La especie más común fue Acinetobacter guillouiae, con una prevalencia del 34,9%. Sin embargo, el 18,7% de las cepas pertenecían al grupo Acinetobacter baumannii (n = 31), que incluye las especies Acinetobacter baumannii (n = 7), Acinetobacter pittii (n = 12), Acinetobacter seifertii (n = 8) y Acinetobacter nosocomialis (n = 4), que son las especies más frecuentemente asociadas a infecciones nosocomiales en todo el mundo. En general, las cepas eran resistentes a algunos de los antimicrobianos más utilizados para tratar las infecciones por Acinetobacter, como piperacilina-tazobactam (64,9% de las cepas resistentes), ceftazidima (43,5%), ciprofloxacino (42,9%), así como a colistina (41,7%) y polimixina B (35,1%), los fármacos de último recurso para tratar las infecciones causadas por Acinetobacter multirresistente. El porcentaje de cepas resistentes a trimetoprim-sulfametoxazol, tetraciclina, aminoglucósidos (amikacina y tobramicina) y ampicilina-sulbactam fue del N10% (23,2%, 23,2%, 14,3%, 12,5%, 12,5%, respectivamente). Sin embargo, sólo se observaron esporádicamente resistencias a meropenem, imipenem y minociclina (8,3%, 1,2% y 1,2%, respectivamente). En conjunto, el 51,2% de las cepas se consideraron multirresistentes (MDR) y el 9,6% extremadamente resistentes (XDR). La prevalencia de cepas MDR en el grupo de A. baumannii (38,7%) fue inferior a la de las demás especies identificadas (54,1%). Por lo tanto, los alimentos de origen animal pueden ser un vehículo de propagación de cepas de Acinetobacter resistentes a varios antibióticos en la comunidad y en el entorno hospitalario. Esto puede dar lugar a infecciones nosocomiales y adquiridas en la comunidad en individuos susceptibles.es_ES
dc.format.extent6 p.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfen_US
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherElsevieres_ES
dc.subjectAcinetobacter sppes_ES
dc.subjectAcinetobacter sppes_ES
dc.subjectGrupo A. baumanniies_ES
dc.subjectA. baumannii groupes_ES
dc.subjectResistencia antimicrobianaes_ES
dc.subjectAntimicrobial resistancees_ES
dc.titlePrevalence and antimicrobial susceptibility of Acinetobacter spp. isolated from meates_ES
dc.typearticlees_ES
dc.description.versionpeerReviewedes_ES
europeana.typeTEXTen_US
dc.rights.accessRightsclosedAccesses_ES
dc.subject.unesco3309 Tecnología de Los Alimentoses_ES
europeana.dataProviderUniversidad de Extremadura. Españaes
dc.identifier.bibliographicCitationCARVALHEIRA, A., CASQUETE R., SILVA, J., TEIXEIRA, P. (2017). Prevalence and antimicrobial susceptibility of Acinetobacter spp. isolated from meat. International Journal of Food Microbiology, 243, 58-63.https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2016.12.001es_ES
dc.type.versionpublishedVersiones_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Departamento de Producción Animal y Ciencias de los Alimentoses_ES
dc.relation.publisherversionhttps://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2016.12.001es_ES
dc.relation.publisherversionhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160516306493?via%3Dihubes_ES
dc.identifier.doi10.1016/j.ijfoodmicro.2016.12.001-
dc.identifier.publicationtitleInternational Journal of Food Microbiologyes_ES
dc.identifier.publicationfirstpage58es_ES
dc.identifier.publicationlastpage63es_ES
dc.identifier.publicationvolume243es_ES
dc.identifier.e-issn1879-3460-
dc.identifier.orcidorcid.org/0000-0002-3653-0762es_ES
Colección:DPAAL - Artículos

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