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dc.contributor.authorDelgado Perón, Josué-
dc.contributor.authorPeña Vega, Fernando Juan-
dc.contributor.authorEstévez García, Mario-
dc.date.accessioned2023-03-31T09:22:06Z-
dc.date.available2023-03-31T09:22:06Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.issn1570-9639-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10662/17187-
dc.descriptionFinanciación de acceso abierto gracias al acuerdo CRUE-CSIC con Elsevier.es_ES
dc.description.abstractProtein oxidation and oxidative stress are involved in a variety of health disorders such as colorectal adenomas, inflammatory bowel's disease, neurological disorders and aging, among others. In particular, the specific final oxidation product from lysine, the α-amino adipic acid (α-AA), has been found in processed meat products and emphasized as a reliable marker of type II diabetes and obesity. Currently, the underlying mechanisms of the biological impairments caused by α-AA are unknown. To elucidate the molecular basis of the toxicological effect of α-AA, differentiated human enterocytes were exposed to dietary concentrations of α-AA (200 μM) and analyzed by flow cytometry, protein oxidation and proteomics using a Nanoliquid Chromatography-Orbitrap MS/MS. Cell viability was significantly affected by α-AA (p < 0.05). The proteomic study revealed that α-AA was able to alter cell homeostasis through impairment of the Na+/K+-ATPase pump, energetic metabolism, and antioxidant response, among other biological processes. These results show the importance of dietary oxidized amino acids in intestinal cell physiology and open the door to further studies to reveal the impact of protein oxidation products in pathological conditions.es_ES
dc.description.abstractLa oxidación de proteínas y el estrés oxidativo están involucrados en una variedad de trastornos de la salud, como los adenomas colorrectales, la enfermedad inflamatoria intestinal, los trastornos neurológicos y el envejecimiento, entre otros. En particular, el producto de oxidación final específico de la lisina, el ácido α-amino adípico (α-AA), se ha encontrado en productos cárnicos procesados y se destaca como un marcador confiable de diabetes tipo II y obesidad. Actualmente, se desconocen los mecanismos subyacentes de las alteraciones biológicas causadas por α-AA. Para dilucidar la base molecular del efecto toxicológico de α-AA, se expusieron enterocitos humanos diferenciados a concentraciones dietéticas de α-AA (200 μM) y se analizaron mediante citometría de flujo, oxidación de proteínas y proteómica utilizando una cromatografía Nanoliquid-Orbitrap MS/MS. La viabilidad celular se vio significativamente afectada por α-AA (p < 0,05). El estudio proteómico reveló que el α-AA podía alterar la homeostasis celular a través del deterioro de la bomba Na+/K+-ATPasa, el metabolismo energético y la respuesta antioxidante, entre otros procesos biológicos. Estos resultados muestran la importancia de los aminoácidos oxidados de la dieta en la fisiología de las células intestinales y abren la puerta a más estudios para revelar el impacto de los productos de oxidación de proteínas en condiciones patológicas.es_ES
dc.description.sponsorshipThe financial support from the Spanish Ministry of Economics and Competitiveness (SMEC) is acknowledged (project number AGL2017-84586-R). The “Junta de Extremadura/FEDER” is also acknowledged for financial support (grant number GR108104). S. Díaz-Velasco is recipient of a fellowship from the Spanish Ministry of Science, Innovation and Universities (PRE2018-084001).es_ES
dc.format.extent12 p.es_ES
dc.format.mediumapplication/pdfen_US
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherElsevieres_ES
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectÁcido α-amino adípicoes_ES
dc.subjectMitocondriases_ES
dc.subjectNa+/K+-ATPasaes_ES
dc.subjectCiclo del ácido tricarboxílicoes_ES
dc.subjectProteómicaes_ES
dc.subjectCitometría de flujoes_ES
dc.subjectα-Amino Adipic acides_ES
dc.subjectMitochondriaes_ES
dc.subjectNa+/K+-ATPasees_ES
dc.subjectTricarboxylic acid cyclees_ES
dc.subjectProteomicses_ES
dc.subjectFlow cytometryes_ES
dc.titleProtein oxidation marker, α-amino adipic acid, impairs proteome of differentiated human enterocytes: Underlying toxicological mechanismses_ES
dc.typearticlees_ES
dc.description.versionpeerReviewedes_ES
europeana.typeTEXTen_US
dc.rights.accessRightsopenAccesses_ES
dc.subject.unesco3207 Patologíaes_ES
dc.subject.unesco2403 Bioquímicaes_ES
dc.subject.unesco3214 Toxicologíaes_ES
europeana.dataProviderUniversidad de Extremadura. Españaes_ES
dc.identifier.bibliographicCitationDíaz-velasco, S., Delgado, J., Peña, F.J. & Estévez, M. (2022). Protein oxidation marker, α-amino adipic acid, impairs proteome of differentiated human enterocytes: Underlying toxicological mechanisms. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Proteins and Proteomics, 1870(7), 140797, 1-12. https://doi.org/10.1016/j.bbapap.2022.140797es_ES
dc.type.versionpublishedVersiones_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Grupo de Investigación Higiene y Seguridad Alimentaria (HISEALI)es_ES
dc.contributor.affiliationUniversidad de Extremadura. Instituto Universitario de Investigación de Carne y Productos Cárnicos (IPROCAR)-
dc.relation.publisherversionhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1570963922000449?via%3Dihubes_ES
dc.identifier.doi10.1016/j.bbapap.2022.140797-
dc.identifier.publicationtitleBiochimica et Biophysica Acta (BBA) - Proteins and Proteomicses_ES
dc.identifier.publicationissue7es_ES
dc.identifier.publicationfirstpage140797-1es_ES
dc.identifier.publicationlastpage140797-12es_ES
dc.identifier.publicationvolume1870es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-3715-9950es_ES
dc.identifier.orcid0000-0003-4074-981Xes_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-1311-2947es_ES
dc.identifier.orcid0000-0002-8509-2789es_ES
Appears in Collections:AGA010 - Artículos
AGA014 - Artículos
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